Munkavédelmi ellenőrzés (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./1.- Interjú Fekete István igazgató úrral, az OMMF Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség vezetőjével a Területi Munkavédelmi Felügyelőségek ellenőrzési tapasztalatairól az erdőgazdálkodás területén

Dől a Fa!: Gyakran találkozott eddigi gyakorlata alapján erdészeti munkabalesettel?
Fekete István: 37 éve dolgozok a munkavédelemben, jó ideje igazságügyi munkavédelmi szakértőként, és ötvennél több halálos erdészeti munkabalesetnél voltam szakértő. A leglesújtóbb, hogy ezen munkabalesetek felénél nem volt jelen a baleset pillanatában felelős munkavezető. Az is elmondható, hogy az utóbbi években, ha történik két-három ilyen baleset az erdőben abból csak egyet tudunk munkabalesetté nyilvánítani, mivel a többi nem szervezett munkavégzés közben fordul elő.
– A balesetek súlyosságának és számának kiugró adatai csak az erdészetre vonatkoznak, vagy ez általában így van Magyarországon?
– Az erdészet, az építőipar és a bányászat mellett mindenképp benne van a három legveszélyesebb szakmában, és ez nem csak hazánkban, de világviszonylatban is igaz. A mezőgazdasági szektoron belül mindenképp az erdészet áll vezető helyen a balesetek számát és súlyosságát tekintve.
– Miért éppen az erdészek? A munkakörülmények nagyon változatosak, sokszor kifejezetten szélsőségesek, a hazai munkakultúra azonban nem csak az erdészetben képvisel alacsony színvonalat.
– Az erdészek esetében égető probléma a fakitermelésben dolgozók alacsony szakképzettsége, és a továbbképzési rendszer teljes hiánya. A technikusokkal, az érettségizett- és a szakmunkásképzőt végzett erdészekkel nincs baj, de a favágók többsége ma betanított munkás, sok esetben még fakitermelő vizsgája sincs. Szomorú tapasztalat, hogy néhány fakitermelő vizsgát szervező helyen szakmailag teljesen üres képzést nyújtanak. Korábban az erdészetek saját maguk szervezték a vizsgákat a munkások számára, ma már ez sem trend. Az építőiparban vagy a bányászatban hosszú évtizedek szakadatlan ellenőrzésével, és nem ritkán a hathatós szankcionálással sikerült pozitív irányba elterelni a munkavédelmi és a munkaügyi fegyelmet. Az erdészetben azonban, sajnos az utóbbi 10-15 évben nem nagyon változott a munkakultúra.
– Mi a helyzet a munkavédelmi dokumentumokkal?
– Az erdészetben korábban általánosan bevett munkaszervezési dokumentum volt a vágásszervezési terv. Ilyet ma elvétve lehet megtalálni, ha van is, inkább csak az asztalfióknak, arra az esetre, ha megjelenik a munkavédelmi hatóság. Nagyon fontos lenne, hogy legalább egy kockázatértékelést készítsenek az érintett vállalkozások, vállalatok.
– Mit emelne ki a leginkább az erdészeti munkabiztonság rossz gyakorlatából?
– Új keletű, és sajnos egyre sűrűbben előforduló gyakorlat, hogy egy-egy halálos erdészeti munkabaleset kivizsgálása során, amennyiben a munka vezetésével megbízott személy (műszaki vezető, munkavezető) nem volt a helyszínen a baleset pillanatában, a többi erdei munkás, a szemtanúk jegyzőkönyvbe vallják, hogy éppen a szerencsétlenül járt személy volt megbízva ideiglenesen a folyó munka vezetésével. Ennek hátterében leggyakrabban a munkavállalók fenyegetettsége áll (elveszítik a munkájukat, ha nem úgy vallanak, ahogy a főnöknek kedvező). Ez egy rettenetes dolog, mind mentálisan, mind jogilag rendkívül veszélyes gyakorlat, amiből nagyon könnyen bűncselekmény válhat.
– Az erdészetben itthon nincs jelen a szó igazi értelmében vett nagyvállalat. A foglalkoztatottak egytől-egyig kis- és közepes vállalkozások alkalmazottai. Van ennek valamilyen szerepe a munkavédelmi és a munkaügyi helyzetre nézve?
– Az OMMF munkája során kifejezetten támogatóan lép fel a kis- és közepes vállalkozások felé. Az erdőgazdálkodás jövedelmezősége köztudottan alacsony mértékű, az ezzel a munkával járó veszélyeztetettség, a balesetek és a foglalkozási megbetegedések szempontjából pedig aránytalanul magas. Az erdészet esetében sem a szankcionálás, hanem sokkal inkább az ún. „jó gyakorlatok", a biztonságos munkavégzésre való áttérés elősegítése a fő célunk.

Fekete István munkavédelmi szakmérnök
az OMMF Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőségének vezetője
9700 Szombathely, Hargita u. 31. Postacím: 9701 Szombathely, Pf: 243. Telefon: 0694 522-610   Fax: 0694 500-795 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.