Egy galamb talán fészket rakhat (Magyar Mezőgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. január 4.
Majdnem tíz éve már annak a nevezetes kárpótlási árverésnek, amikor erdőbirtokért emelgették a tárcsát a váci és a környékbeli leendő tulajdonosok. Nem sokat tudtak arról, hogy mivel jár az erdőbirtokosság, de hasznosítani akarták a kárpótlási jegyüket, amihez már nem volt elég földalap. Az Ipoly Erdő Rt. tulajdonából, a város határában fekvő, 13,7 hektárnyi fenyvest árverezték el a javukra. Ebből kaphatott résztulajdont 24 kárpótolt.

Mosolyogtak meg méltatlankodtak is az emberek, hogy sokuknak csak egy aranykorona értékű jutott abból az erdőből, de a legtöbbet kapók is csak három aranykoronát költhettek el. Még nagyobb volt a csalódásuk, amikor az őrbottyáni erdőt osztották fel. Egy 0,6 aranykoronás résztulajdonhoz jutott ember meg is kérdezte a bizottság elnökét:
-Aztán mekkora erdő lesz az? Talán csak annyi, ahol egy galamb fészket rakhat?
- Maga csak ne panaszkodjon - válaszolták neki. - Van itt, aki csak 40 aranyfillérnyit kapott.
Tanácstalan tulajdonosok
Az árverésen persze, szóba sem került, hogy mit kell ezután tenniük az új gazdáknak. A földhivatali bejegyzés után postán érkezett egy térképvázlat is, de azt, hogy mihez képest, hol az a terület, nem lehetett megállapítani.
A tulajdonosok listájából kiválasztva néhány nevet nemrég megkérdeztem, hogy ki mihez kezdett az erdejével?
-Engem senki sem keresett fel amiatt, hogy mit csináljak vele. Ezzel kapcsolatban nincs is elképzelésem. Valószínűleg az lesz, ami Gödön történt. Ott az állami erdészet gondozza a közös birtokot - mondta a váci, egy aranykoronához jutott tulajdonos, de a nevét ő ugyanúgy nem engedi közölni, mint mások. Például az a városi kirakatrendező hölgy, akinek szintén nincs elképzelése.
- Nem is tudom, hogy hol van az az erdő. Utolsó lehetőségként arra licitáltam, hogy ne vesszen el a kárpótlási jegyem. Ezen kívül nem voltak különösebb terveim. Talán a lányaim majd hasznát veszik egyszer. Kerékkötő egyébként nem leszek, ha valamit tenni kell érte, de én nem kezdeményezek - mondta.
Szerencsésebbnek mondhatta magát az a három aranykoronás résztulajdonos, aki tudott arról, hogy mivel hatvankét éves elmúlt, a földhivatalban felajánlhatja erdejét az államnak, amiért életjáradékot kap. Ez a lehetőség azonban, mint a hivatalban közölték, most éppen szünetel. Lesz ismét egy három hónapig tartó újabb akció, csak figyelni kell a híreket.
Erdőtársulás alakult
Nagyjából ezt az információt erősítette meg a Nemzeti Földalap Pest megyei hivatalában Vajda István is, aki szerint korábban a hatvan éven felüliektől életjáradékért vásároltak fel termőföldet és erdőtulajdont. Az ügyek intézője mindenütt a földhivatal volt. A felvásárolt ingatlan értékének el kellett érnie a 100 ezer forintot. A törvény most éppen nincs érvényben.
- Nem tudjuk, hol található az az erdő. Ebben az ügyben nem értesítettek bennünket. Nem is kaptunk komolyabb területet. Az összes kárpótlási jegyünket nem is tudtuk felhasználni. Attól tartunk, hogy még majd fizetni kell, mert halljuk, hogy idegenek vágják a fát - mondta egy idős asszony.
- Valakinek egyben kellene felvásárolni azt az erdőt - véli az a váci mester, aki Szokolya határában is tulajdonos, de ott nagyobb hányadhoz jutott, és már megalakították az erdőtársulást.
Az ő véleménye szerint nem mindenki tudja gazdaságosan   működtetni az erdejét. Hiszen nem csak a fakivágást kell engedélyeztetni, a kivágott helyett újat telepíteni, hanem a vágáshoz is vizsgázott szakembereket kell alkalmazni. Õk azon a nagyobb területen erdészt fizetnek. - Nekem eddig 300 ezer forint a ráfizetésem - közölte.
Juhász János erdész, az Ipoly Erdő Rt. 1500 hektárnyi területét felügyeli Vác környékén. Vele néztük meg a Naszály-hegy előterében fekvő sok tulajdonú erdőt, amely már a kárpótlás előtt is többször leégett, és most gazzal benőtt ritkás foltok gyérítik. A szakember véleménye az, hogy az itt található fekete fenyő csupán talajvédelemre alkalmas, ipari célra nem használható. Haszonra a gazdák nem számíthatnak. A folyamatos gondozás érdekében meg kellene alakítani az erdőbirtokosságot és közösen szakembert alkalmazni.
Az Egri Állami Erdészeti Szolgálat Heves és Nógrád megyében, valamint Pest és Borsod megye egy részében összesen 240 ezer hektár erdőt felügyel. Kondor István igazgató szerint ennek a 40 százaléka magántulajdonban van, s ezek 60 százaléka rendezett. Vác környékén a magántulajdon aránya 40 százalék, s nagyjából ilyen arányban gondozottak is az erdők, míg a város határában 33 százalék található egyéni tulajdonban, s ennek 24 százaléka rendezetlen.
Felelősség
A falopások esetén például a károsultnak kell nyilatkoznia, hogy mit tud az esetről? Ha ilyenkor megtette a rendőrségi feljelentést, a hatóság azt vélelmezi, hogy nem felelős a kárért. Ám a bejelentés elmulasztása esetén köbméterenként 10 ezer forint bírság róható ki. A felújítás pedig mindenkor az erdőbirtokos kötelessége. A teljes gondatlanság esetén végül a hatóság javasolja a minisztériumnak új gazdálkodó kijelölését. Az utóbbi két-három évben a Nemzeti Földalap több, csak néhány aranykorona értékű résztulajdont vásárolt fel 60 évesnél idősebb tulajdonosoktól életjáradékért.
Úgy látszik, hogy a váci fenyves gazdái számára sem nagyon kívánkozik más megoldás ahhoz, hogy ne járjanak rosszul az erdejükkel.

KOVÁCS T. ISTVÁN

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.