Változások a faszerkezetek tűz- és faanyagvédelmében (Fatáj)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az elmúlt időszak jogszabályváltozásai jelentős hatással lesznek a faépítészetre. Ezek a változások érintik a tervezőket, az ácsokat, faszerkezet és készház-építőket, faanyagvédőszer forgalmazókat, faanyagvédelmi kivitelezőket valamint és fatelepeket, amelyek védőkezelt (áztatott) faanyagot forgalmaznak. Gyakorlatilag mindenkit, aki ezzel a területtel kapcsolatban van. A legnagyobb hatást néhány hónapja hatályba lépett új Településrendezési Szabályzat (ismertebb nevén OTÉK) és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) gyakorolta. Mivel ezek a jogszabályoknak több mint ezer oldalt tesznek ki, ezért csak a legfontosabb dolgokat emelem ki.
 
A faanyagvédelem, főleg a kémiai faanyavédelem jogi háttere sokáig bizonytalan volt, de ezt egyértelműen szabályozták. A 182/2008 (VII.14). Korm. rendelettel módosított 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az "Országos településrendezési és építési követelményekről" (OTÉK) 53. § (5) pontja a következők szerint változott meg:
Faanyagot a beépítési helyének megfelelő, a faanyagvédelemre vonatkozó szabványoknak, vagy azzal egyenértékű védelmet biztosító előírásoknak megfelelő gombamentesítő, illetőleg rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni.
Folytatás:
http://www.fagosz.hu/fataj/2008/09/181/200809181_FaanyagvedelmiValtozasok.php

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.