Gigaberuházásokkal pusztítják a Tátrát (Felvidék.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Nemrégen levelet küldött a szlovák környezetvédelmi miniszternek a Természetvédelmi Világunió, az IUCN nemzetközi szervezet, melynek világszerte egyedüliként van joga a nemzeti park cím odaítélésére.

A levél szerint a Magas Tátra területén az utóbbi időben túlságosan is megnőtt a területfejlesztési és vállalkozói aktivitás - számolt be az InfoRádió. A szervezet küldöttsége a 4 évvel ezelőtti pusztító szélvihart követően járt a Tátrában és 18 ajánlást fogalmazott meg, melyek arra vonatkoztak, hogy miként lehet elkerülni a terület ellenőrizetlen beépítését. Jelenleg azonban az ajánlásokkal ellentétes folyamatok zajlanak: hazai és külföldi befektetők hatalmas beruházásokat valósítanak meg, a Csorba-tónál sorra épülnek az új luxusszállodák, a Tátralomnic fölött pedig egy széles erdősávot vágtak ki, az épülő új sípálya miatt.

Hamarosan egyébként szakértői küldöttség érkezik az országba, hogy felmérje a helyzetet a Magas-Tátrában, és az ott tapasztaltak alapján esetleg átértékelje a terület "nemzeti park" státusát. Az érintettek visszautasítják a nemzetközi szervezet vádjait, s hangsúlyozzák, hogy ők a természetvédelemre vonatkozó előírásokat teljes mértékben betartják. A környezetvédelmi tárca szóvivője, Peter Visváder azt elismerte, hogy valóban megkapták a szervezet levelét, s hamarosan a válasz is megszületik.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.