Botrány, aljasság, hazaárulás. Csak a szokásos. (Indymedia.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2004. december 22. Indy ana Jones
Év végi értékelést tartott pár zöld szervezet. 2004. fontosabb ügyeiről, fejleményeiről volt szó, és hát mit mondjak, normális társadalomban ennek a negyede elég volna ahhoz, hogy a felelősöket kikergessék az országból. És akkor az idei botrányok közül szegény Zalatnay Cini lecsukását nem is tárgyaltuk.
Komoly problémám már egy ideje, hogy vajon okos dolog-é a nyilvánosság elé tárni azt a sok disznóságot, ami történik itt a társadalmi önvédelemmel szemben. Hiszen azt érzem, nálam is a biztosítékot kicsapni készül az, hogy hetente derül ki egy-egy merénylet: kistermelők, erdők, oktatási intézmények, hulladékkezelés, vegyszerek, stb, stb, stb. Nem volna okosabb legalább a feléről hallgatni? Akkor nem tűnne kevésbé reménytelennek a helyzetünk? Nem érezné úgy az egyszeri polgár, hogy több értelme, esélye van a világ megmentésének? Vagy legalább a vég elodázásának?
Ezek a gondolatok merültek fel az Indymedia tudósítójában, hallgatva a felszólalókat.

Schmuck Erzsébet Sallai R. Benedekkel arról beszélt, hogy megszüntetik a zöld források legnagyobb részét kitevő, szépnevű KÖVICE-t. Persze nem a pénzt égetik el, csupán egy környezetvédelemtől független alakulatra bízzák. Brüsszelből annak, akinek már van pénze az önrész felmutatására, ez után is fognak adni, de ez csak a nagyobb, intézményesülő szervezetek túlélését könnyíti meg. A kisebb, helyi problémák megoldását ezután pénz nélkül kell kibűvészkedni. Ha kezedbe veszel egy civil kiadványt, ó nyájas indy-olvasó, szinte biztos, hogy ott találod: a Környezetvédelmi alap segítségével készült. Az erdei iskolák, a táboroztatások, az iskolák környezeti nevelési anyagai mind innen vannak. Ezután majd nem lesznek.
Nem mellesleg jövőre az energiatakarékosságra sem lesz állami pénz.

De tovább is van, mondjam még?
Az EU legfőbb előírása a zöld dolgokkal kapcsolatban a természetvédelmi hatóságok kapacitásának bővítése volt. Ezzel szemben a magyar kormányzat lebontja őket. Minek annyi természetvédelmi őr? Még valamelyik nemzeti parkban motorozó képviselőt is lemeszelnek!
Az Indy tudósítójának megjegyzése: egy dolog miatt bíztunk az EU-ban, és az az volt, hogy eztán majd nehezebb lesz ilyen disznóságokat megcsinálni. Most (újfent) kiderült, hogy fenéket, Brüsszel alatt is lehet mutyizni, a civil kontrollt leépíteni, a demokratikus fékeket elvágni.
Számomra ezzel fölmerül egy kérdés, de mivel messzire vezet, hagyjuk. Van keseregnivaló a kerítésünk alatt is.

Lukács András az LMCS legrokonszenvesebb témájával nyitott: az ökogeci tevékenységek rejtett költségvetési támogatásaival, ami pár ezer milliárdot tesz ki összességében.. (Nem ő fogalmazott így.) A csatlakozás hatására 30 százalékkal nőtt meg a Magyarországon átzúduló kamionforgalom. Erre a kormányzat az őket kontrollálni hivatott Vám és Pénzügyőrséget építi le. Nem építené már le saját magát a francba? –merült föl a kérdés bennünk, de lenyeltük, ezt nem a zöldek sajtóbeszélgetésén kell föltenni.

Márkus Ferenc (WWF) még tovább színezte a képet a természetvédelmi hatóságok kilúgozásával, kiherélésével. Ha valaki a jövőben jelentős károkat akar okozni egy természeti értékekkel megáldott országnak, akkor az sajnálhatja, hogy kihagyta Márkus beszámolóját.

Szilágyi László (HUMUSZ) tíz éves, a termékdíj és hulladékszabályozás körüli harcukról ejtett pár szót. Az a megjegyzése, hogy a magyar kormányok négy éve mulasztásos alkotmánysértésben vannak, szerintem elég ijesztő, de ma már az ilyesmi a kutyát sem érdekel. Le van taposva az ingerküszöbünk. De tovább is van, mondjam még? Az idei év fejleménye, hogy eltörölték a lakosságtól begyűjtött szelektív hulladék kötelező minimumát. Ez pár éve még 20 százalék volt, aztán lelobbizták 12-re, majd 8-ra, de ez is soknak bizonyult a jóból, most már nulla.
Tessék megtanulni szeretni a szemetet!

Vay Márton (Védegylet) a Zengő-ügyben elért sikereknek tulajdonította, hogy ilyen imponálóan széles körű támadást indított a kormány az ökológiai alapon kritizáló szerveződésekkel szemben. És hogy ne csak értelmezze az eddigieket, hanem ő is borzolja a kedélyeket, beszámolt arról, hogy a Zengő környékén egyértelmű jeleit tapasztalják a helyiek, hogy a HM kevéssé hivatalos, ám annál hatékonyabb eszközökkel készíti elő a terepet szeretett sugárzó kütyüjének. Fákat ikszelgetnek, elbeszélgetnek egy-egy hegyvédővel. És az egy szem lokátorpárti önkormányzati képviselő hirtelen szárnyakat kapott: aktivitása és elméleti háttere jelentős külső segítséget feltételez.
Jó, jó, tudom, meg kell dolgoznia a nemzetbiztonsági hivatalnak a pénzéért. Csak furcsa.

Aztán jött a sajtó. Hogy milyen tanácsokat tudnának adni a zöldeknek.
Egy hölgy elmondta, hogy szerinte médiaképesebbé kéne válnunk. Értsd: több vér, több akció, több szex kell a zöldek által kommunikált dolgokba.
Na ez tette be a kaput: áthangolják az emberek gondolkodását, hogy azokat nem a fontos, hanem a látványos dolgok érdekeljék, -elvárják, hogy ha egy okos ember okos dolgokat akar mondani, akkor az öltözzön be egy kétméteres gumikacsának, akkor szóba állnak vele, -és még le is basszák, hogy ő ehhez nem tud alkalmazkodni.
Szép.
Úgyhogy itt Indy ana Jones egy megvető pillantást vetett a fornettis pogácsákra, fölpattant drótszamarára és elvágtatott a naplementébe.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.