Sikeres karácsonyfamentő akció Pécsett - ingyen tüzelő karácsonyfákból Miskolcon (greenfo/ MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 5.
Sikeres volt a Zöld Gondolat Lovagrend karácsonyfamentő akciója Pécsett: a 250 gyökeres fenyőfa kevesebb mint felét megtartották a vásárlók, a többit pedig hétfőn visszavették tőlük, és iskoláknak, óvodáknak ajándékozták
A cserépbe ültetett, egy-másfél méter magas fenyőkből Pécsett 201, Mohácson pedig 50 darabot értékesítettünk, a darabonként 4000 forintért kínált fákat 2000 forintért váltottuk vissza - mondta el Farkasné Németh Krisztina, a lovagrend programszervezője . Az oktatási intézmények, óvodák előkertjébe, udvarába kiültetendő fák többsége olyan családoknál töltötte be a karácsonyfa szerepét, melyeknek nincs saját kertjük, ám fontosnak tartották, hogy miattuk ne vágjanak ki élő fenyőt. Az immár ötödik alkalommal, karácsony előtt indított kezdeményezésük Pécsen kívül Kaposváron és Dombóváron is eredményes volt, ezért azt tervezik, hogy azt hasonló fenyőfa-kínálattal jövőre is megtartják. A Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt. a baranyai megyeszékhelyen már december 27-én megkezdte és február végéig folyamatosan végzi a "hagyományos", kidobott fenyőfák összegyűjtését. A fákat speciális aprítógépekkel feldarabolják, majd alvállalkozó cégeknek adják át, amelyek az így kapott fenyőforgácsot bőrgyári hulladékkal keverik, és talajjavító komposztként használják fel. 

Ingyen vihetik el a begyűjtött karácsonyfákat a rászorulók Miskolcon.

A tüzelőnek szánt hulladékot évek óta elsősorban nekik szánják - tájékoztatott a miskolci szemétszállító cég. A kidobott fenyőket folyamatosan gyűjtjük, január közepéig körülbelül hatvanezer karácsonyfát szedünk össze, amelyeket a miskolci nádasréti telephelyre szállítunk - mondta Marozsák Péter, az RWE Umwelt Kft. igazgatója. Egy elkülönített helyen csak karácsonyfákat tárolnak, s ebben a lerakatban ingyen szedhetik össze a tűzrevalót a rászorulók. "Évek óta felkínáljuk a fákat, mindig van érdeklődő, ami pedig megmarad, azt a berentei hőerőműnek adjuk át vagy komposztáláshoz használjuk" - közölte az igazgató. Csak a teljesen megtisztított fenyők alkalmasak komposztálásra, ezért minden fát "szaloncukros-papírtól mentesen" kellene a kukákhoz helyezni. "A fákat speciális aprítógépekkel feldaraboljuk, majd az így kapott fenyőforgácsot tavasszal talajjavító humuszként hasznosítjuk" - mondta Marozsák Péter.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.