Hamarosan érkeznek a karácsonyi fenyők (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. november 28. - Nemsokára megérkeznek a hazai, illetve import fenyőfák a karácsonyra. Ami a hazai fenyőket illeti, a Romsilva már közzé tette az új árakat, melyek természetesen a fajták és méretek szerint változnak. Így a rendes fenyőfák Áfa nélküli eladási ára 20-30 lej közötti, a lucfenyőé 10 és 20 lej között ingadozik.
Az Arad Megyei Erdészeti Igazgatóság szóvivőjétől kapott információk szerint minden évben kevesebb fenyőt bocsátanak áruba, a megcsappant területek, visszaszolgáltatások miatt. Idén 2015 darabot adnak el Bél, Berzova, Honctő, Borossebes és Soborsin település erdőkerületeitől.
Ami az aradi piacokat illeti, az igazgatóság illetékesei szerint az elmúlt évekhez hasonlóan, minden bizonnyal idén is a Hunyad, Kovászna, Hargita megyei árusok lesznek többségben. Az import fenyőkre is lehet számítani, a Hollandiából vagy Dániából behozott fákból országos viszonylatban idén kevesebb lesz, és drágábban adják őket. Tavaly egy 1 méternél valamivel magasabb import fenyőért 85-100 lejt is elkértek, a több méteres fenyők darabja az 1000 lejt is elérheti.
A tavalyi év tapasztalataiból kiindulva azonban idén is minden bizonnyal sok import fenyő marad majd az árusok nyakán, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy méregdrága fenyőfát vigyen haza.
Az utóbbi években egyre divatosabb, takarékosság és környezetvédelmi szempontból is hasznosnak számító műfenyők idén is teret hódítanak. A nagy bevásárló áruházak, hipermarketek már hetekkel ezelőtt kitették a polcokra a különféle méretű és árnyalatú zöld műfákat, melyekből már többen vásároltak is. Szerintük a műfenyő után nem kell takarítani, csak a kellemes illat hiányzik. Sólya R. Emília

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.