Hunyad megye: Ezer olcsó fenyő (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december 10. - Ezer karácsonyfának való fenyőt dob piacra idén a Hunyad megyei erdészeti igazgatóság. A 15 és 30 lej közötti áron kínált lucfenyőket az algyógyi, brádi, kőrösbányai, puji, petrozsényi és dobrai erdészeti kirendeltségeknél vásárolhatják meg az érdeklődők. Persze, mindezt elméletileg. Hiszen az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az erdészeti igazgatóság fenyőfáiból inkább csak a polgármesteri hivataloknak és egyéb intézményeknek jutott.
Előfordult, hogy ezek saját alkalmazottaiknak is megvásárolták az olcsón kínált fenyőfákat. A közönséges halandók azonban kizárólag a piaci kínálatból választhattak maguknak, ahol viszont a legsoványabb fenyőfácskának is 20-30 lejnél kezdődött az ára. A többnyire külföldről hozott ezüstfenyők pedig 200-300 lejt is elérték. Idén, az internetes fenyőárusok árlistája alapján hasonló árakra lehet számítani.
Horia Golea, az erdészeti igazgatóság szóvivője szerint Hunyad megyében tavaly rengeteg fenyőfa ment kárba karácsony táján. Tavaly nagyon sok fa megmaradt. Ezért nem akarunk idén több, mint ezret kivágni – magyarázza Golea. Gondolatmenete csak ott sántít, hogy a megmaradt fák még véletlenül sem az erdészeti hivatalok által kínált olcsó fenyők közül voltak, hanem a más megyékből, illetve külföldről hozott méregdrágán kínál fák soraiból.
Golea szerint idén a megye területén még nem fogtak munkához a fenyőfa tolvajok, de a biztonság kedvéért az erdészek már sűrűn ellenőrzik a fenyőerdők környékét, hiszen tavaly is több száz fenyő került illegálisan kivágásra a Páreng hegység környékén. Idén a büntetések 1000 lejtől akár szabadságvesztésig terjednek. Gáspár-Barra Réka

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.