Áram erdőből - más alternatívát! (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. dec. 16. - 2008. november 20-én a pécsi közgyűlés szégyenteljes, a régió lakosságának hosszútávú érdekeivel ellentétes döntést hozott, amikor 22 évre óriási hőmennyiség előállítását megrendelte a PANNON HŐERŐMŰ ZRt-től. Holnap 15 órakor a Városháza előtti tüntetésen performance jeleníti meg a helyzet fonákságát. Civilek a Mecsekért Mozgalom SAJTÓKÖZLEMÉNYE a pécsi HŐERŐMŰ és a „BIOMASSZA" ügyében  Szakértők szerint már csak egy újabb blokk beállításával előállítható hőmennyiség is évi 1,2 millió tonna energianövény eltüzelésével, illetőleg min. 50-70.000 hektár terület felhasználásával lehetséges, ami közel egyharmada Baranya megye összes szántóterületének. Félő és aggodalommal tölt el minket, hogy az erdőpusztítás fokozódna, hiszen ilyen óriási területen „biomassza" létrehozására nincs gyakorlati tapasztalat. Hatástanulmányok sincsenek az idegen, tájba nem illő növények (pl. kínai nád) telepítésére vonatkozóan. Beláthatóak a fájdalmas következmények: a föld kizsigerelése, műtrágyázás, növényvédőszerek használata, allergizáló hatás (mint a kanadai nyár esetében) ismét súlyos terheket róhatnak a környezetünkre. A biomassza lehet kis területen, decentralizáltan (falvak mentén) egy a sok alternatív energiaforrás (nap, szél, víz, földhő, geotermikus energia, biogázzal történő fűtés) mellett, de a tervezett óriási mennyiség jelentős környezeti kockázatokat rejt, amely a fenntartható fejlődés alapelveivel ellentétes. Ilyen óriási mennyiségű „biomassza" szállításánál számítanunk kell a városunkon átrobogó teherszállító autók nagyfokú zaj- és levegőszennyezésével és útrombolással. Vélhetően a hatalmas Európai Uniós támogatásból megépítendő új 33 milliárd forintos hőerőmű blokkok elveszik más alternatív, a biomasszánál sokkal hatékonyabb valóban ésszerű energiatermeléstől a hazai beruházás lehetőségét.
Megéri egy bizonytalan, árcsökkentésre irányuló ígéret miatt kockáztatni a külföldi tulajdonos javára a környezetünket? A DALKIA üzletcsoportnak biztos megéri, hiszen a mi életterünk pusztításával keletkező villamos energiának Európába történő eladásából óriási hasznot szerezhet! Sajnálatos, hogy a felelősök csak a monopolhelyzetben levő hőerőmű által képviselt megoldást erőltetik.
Követeljük a városvezetőségétől, hogy az energetikai bizottságba szavazati többséggel kerüljenek be az egyetemi szakemberek, és együtt dolgozzák ki Pécs és környékének alternatív energia-termelésére vonatkozó tervét, s a hőerőmű tevékenységét ne a hőerőmű vezetősége ellenőrizze!
A legfájóbb az, hogy 2007. június 11-én az egyetem nagyszerű tudósai által a biomassza ésszerű felhasználására vonatkozó szakvéleményt a városvezetés nem vette figyelembe, és az – annak ellenére, hogy régóta ismert mind a Hőerőmű, mind a városvezetés előtt - a közgyűlésen szóba se került!!!
Régiónk környezetének megóvásáért küzdő lakosság nevében kérjük ezen szakértői vélemény messzemenőkig történő figyelembe vételét! Indokolt a lakosság többoldalú tájékoztatása a hőerőmű egyoldalú kommunikációjából fakadó félretájékoztatás elkerülése érdekében.
2008. december 17-én szerdán 15 órakor a Városháza előtti tüntetésen performance jeleníti meg a helyzet fonákságát. Vicze Csilla

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.