Felülvizsgálnák a távhőszerződést (Pécsiújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december 15. - A mecseki fák jövőjét is megpecsételheti az a huszonkét évre szóló szerződés, amely Pécs városa és a hőerőmű közötti együttműködésről szól - vélekedett Füredi Péter MDF-es, és Kővári János, az ÖPE képviselője hétfői közös sajtótájékoztatón. A két képviselő egy, a Malomvölgyi-tó melletti fakitermelésről készült fényképekkel illusztrálta az általuk vélelmezett szomorú jövőt.

Nem vagyunk biomassza-, vagy erőmű-ellenesek, de át kell dolgozni a korábban megkötött szerződést - szögezte le Füredi Péter MDF-es képviselő, aki szerint négy megyére nézve is súlyos következményei lehetnek a kontraktusnak.
A képviselő úgy vélte, a szerződés azzal nem számol, hogy tíz éven belül a biomassza mellett más, környezetbarátabb alternatív energiaforrások is megjelenhetnek, hiszen a jelenlegi fogyasztásra, 1650 terajoule megvásárlásra vállalt kötelezettséget a távhőszolgáltató.
Megjegyezte, azt sem vették figyelembe, hogy öt év alatt a város lakossága közel ötezer fővel csökkent, s erre kell a továbbiakban is számítani, de egyre többen szeretnének leválni a távhő-rendszerről is, ráadásul a panelszigetelési programnak is az a célja, hogy kisebb legyen a hőfelhasználás. Füredi kitért arra is, hogy a megállapodás azért is aggályos, mert az energiagazdálkodással kapcsolatos törvények arra serkentik a lakosságot, hogy csökkentse a fogyasztást, de a 22 éves szerződés éppen ennek ellenkezőjére késztet.
A tervek szerint az erőmű biomassza termelésre áll majd át, de Füredi úgy látja, hasonló beruházások például Dániában vagy Norvégiában a mezőgazdasági területek közelében találhatóak, s nem nagyvárosokban, ugyanakkor a megállapodásban a hőerőmű arra nem is vállalt kötelezettséget, hogy nem fákat fog elégetni.
Számításaik szerint viszont ahhoz, hogy a mostani teljesítményt fenntartsák, 1,2 millió tonna energianövényt kellene eltüzelni a jelenlegi illetve a később építendő két új biomassza blokkban. Ám, ehhez mindennap, éjjel-nappal öt percenként kellene egy teherautónak 12 tonnányi rakománnyal megfordulnia - ami állandó környezeti terhelést jelent.
Hozzátette: "így nagy a kísértés, hogy áttérjenek fatüzelésre, s az eltüzelendő fákra azt mondják, hogy azok betegek, akkor is, ha egészséges fákról van szó". 

A tájékoztatón bejelentették, a fentiek miatt indítják el a Mozgalom a Mecseki Fákért akciójukat, melynek keretében létrehoznak egy zöldszámot. Ezen bárki bejelentheti, ha egyes területeken erdőirtást tapasztal, s ők független szakértőkkel megvizsgáltatják, hogy valóban beteg fákat vágnak-e ki, vagy egészségeseket.
Az ÖPE frakcióvezetője, Kővári János kijelentette, az erőmű három blokkjából egy jelenleg is fával fűthető, a fennmaradó két blokknak energianövénnyel való fűtéséhez pedig 120 ezer hektár mezőgazdasági területen kellene termeszteni a növényeket, ugyanakkor az össz-mezőgazdasági terület Baranyában 240 ezer hektár.
 
Véleménye szerint a távfűtés-díja egyrészt azért magas, mert 2004-ben egy 22 milliárdos beruházás helyett mindössze 6 milliárdot költöttek a gázüzemre történő átállásra - s ez nem volt elegendő, hogy hatékonnyá tegyék a kazánokat -, másrészt, fűzte hozzá, a távhőszolgáltató vezetékrendszere is elavult.
A képviselő hozzátette, kezdeményezik a szerződés mielőbbi felülvizsgálatát, hiszen a biomassza blokkok megépítése után csak súlyos kártérítés mellett lesz majd erre lehetőség.
Megkerestük Káldy Józsefet, a Mecseki Erdészet Zrt. vezérigazgatóját, aki a szakhivatalhoz irányította munkatársunkat, mondván, az erdészet csak a jóváhagyott gazdálkodási tervet hajtja végre.
Dr. Varga Tamás, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, a hivatal egyetlen esetben sem ad engedélyt arra, hogy "nem fenntartható fejlődést szem előtt tartó erdőgazdálkodást végezzenek".
Mint hozzátette, a sajtótájékoztatón elhangzott állításokhoz hasonló vélemények mögött rendszerint az áll, hogy egyesek szerint nem a jogszabályoknak megfelelően történik a fakitermelés, ám ennek semmilyen alapja nincs, így bármikor áll elébe, hogy az állami szervek megvizsgálják a hivatal tevékenységét. B. M.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.