Feljövőben a varacskos disznó (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. március 2.
Az egyik legnagyobb hungexpós kiállítás a Szabadidő. Riporterünk végigjárta, hogy Önnek majd csak csemegéznie kelljen. Vásári kalandok a siketfajdszextől a sakkozó búvárokig.
Milyen csodálatos látvány a tömeges siketfajdszex: egy általános iskolai osztálynyi férfi, 16-tól 60 éves korig egy képernyőt figyel, közben halk, kéjes hangokat hallat. A tévében egy feslett siketfajdkakas dürrög a farkát meresztve, aztán vált a kép, egy csapat legelésző szarvast figyelünk a mezőn. A legnagyobb agancsú bika futásnak ered, de lövés csattan, a bika mintha észre sem venné, aztán megbotlik, a férfiak hangosan felkiáltanak, a szarvas megdöglik. Az átellenben elhelyezett plazmaképernyőn egy hóhértestű kopasz ember harci fejszével szaggat darabokra egy személyautót, az egykedvű mozdulatokra rácáfoló kéjes mosollyal az arcán.

·         Ilyen jeleneteket csakis a Szabadidő kiállításon élhet át a vadászok csoportos örömszerzésében amúgy nem járatos átlagpolgár. A rahedli alkiállításból (fegyveres-vadászos, horgászos, hajós-csónakos, motorbiciklis és sportos) összeálló Szabadidő egyfelől néhány többé-kevésbé perverz szubkultúra gay parade-szerű felvonulása, másrészt, legalábbis elvileg, látványos show a prospektusgyűjtögető többségnek.
Forró macák és egzisztencialista borzok
Vágjunk azonnal a velejébe: az idei expó első napján sokkal kevesebb volt a show és sokkal erősebb az árengedményesvásár-jelleg. Alig vannak már díszleszerűen megcsinált standok és meghökkentő diorámák, mint régebben. Rettegünk: lehet, hogy ez is a pénzről szól?
A fegyver- és kitömöttállat-buzikat megcélzó vadászpavilon még úgy-ahogy elmegy. A Diána Vadászhölgy Klub neve láttán csípőből durrantó MDF-es macákat vizionálunk, de a valóság sem rosszabb. A szívesen tüzelő asszonyok felléptetik a FeHoVa-kon talán már évtizedes veteránnak számító molyos kitömött rókát és Valaczkai Erzsébet vadászfestőnőt. Megcsodáljuk a mester "Az amúgy is depressziós borz túl sok Camus-t olvasott" című munkáját, elolvassuk azt a finoman áthallásos vadásznő-krédót, hogy "a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról szól", aztán felajzva továbbállunk.
Kafferbivaly: passzé
A pavilon a kés- és bajonettmániásokon meg az íjászokon kívül nyilván a legkisebb gyerekeknek okozza a legnagyobb örömet, annyi benne a lefejezett egzotikus állat. A szezon szobai kiegészítője a kitömött egész gímszarvas, a kafferbivaly megy ki a divatból, feljövőben a varacskos disznó. Ha elszemtelenedne a kölyök, hurcoljuk a Kettner vicsorgó barnamedvéjéhez, tutira leszerényedik. A nagykanizsai Gémesi preparátor kliensei a következő állatokat ejtették el egy mámoros szafarin: zsiráf, kisoroszlán, szürkemarha.
Népszórakoztatásnak még ott van a léggéppisztolyozás: 500 forintért 24-et lehet durrantani. Aki jobban szeret digitális szarvast ölni, az megteheti egy lézeres célzóval felszerelt puskával.
Szomorú peca
A horgász szekció ottjártunkkor olyan volt, mint egy szimpla árleszállításos vásár - a riporteri szerepből kilépve vettünk is egy csodás pergető botot 21 rugóért. A kecsegeéhes hangulatot alaposan beárnyékolta, hogy nyitás táján a helyszínen meghalt egy ismert hazai horgászcikk-kereskedő, Walter Tamás világbajnokot pedig a mentő vitte el. (Legfrissebb információink szerint már hazaengedték a loncsos élversenyzőt, aki csütörtöktől újra a helyszínen reprezentál.)
A derűsebb hangulatot a horgászfilmek biztosították. A horgászfilm igazán perverz műfaj, bajszos férfiak fogdosnak benne kis nyálkás lényeket. A legjobbak a felvezető szövegek, mint például: "Ahogy a költöző madár a természet parancsának engedve útra kel, úgy teszünk mi is, a vadvizek vándorai."
Pokoli büntetés
Ettünk egy drága (1700 HUF) és középszar, valamint jéghideg harcsapörköltet csuszával, aztán átfutottuk a többi pavilont. A hajósoknál a szokásos yachtok és motorcsónakok mellett a Klepper nevű összerakható kajak-vitorlást és az Asso Prestige csónakokban berendezett kultikus szoborcsoportot jegyeztük csak fel. Utóbbi azt a jelentet ábrázolja, amikor a pompeji hamueső három áldozata rájön, hogy nem elég, hogy cementté vált a testük, de az MDF listáján indulnak a választásokon.
A motorkiállítás résztvevői sem szakadtak meg az ötletelésben. Kiraktak egy rahedli motort, ráhelyeztek félmeztelen, de érthetetlen okból színes festékkel bevont mellű csajokat, aki órabérben pucsítottak. Piaci trendeket a legkevésbé sem érzékeltünk, annak azonban örültünk, hogy kapni brutális külsejű Ural motorokat, még oldalkocsis katonai modellt is a XX. század elejének dizájnjával. A pavilon fénypontja a csecsemőknek készült bőrmellény.
Rohadt okos búvárok
A sportszekció halaványnak tűnt, enyhe outdoor-túlsúllyal, de ekkorra már olyanokat motyogtunk, hogy "ismét népszerű a teniszlabda", egy táblát pedig úgy olvastunk, hogy "Magyar Búvár Sakkszövetség". A sok szabadidőbe belefásult tekintetünket végighordoztuk a masszázsfotel-árusokon, akik mindenhol ott vannak, aztán leléptünk.
A gyerekesek ajánlott napja a szombat, akkor állítólag 500 vadászkutya ad elő valamit a helyszínen. Jó simogatást!


Szily László

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.