Energiából a megfelelő kombináció a fontos (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 8.,
Az energiahatékonyságról, az alternatív energiaforrásokról faggatták olvasóink a Vendégszobában Ifj. Chikán Attilát. Az Energiahatékonyság Technológiai Kft. energetikai befektető vállalat befektetési igazgatója beszélt a magyarországi helyzetről, lehetőségekről, de elárulta azt is: milyen alternatív energiaforrásokból működtethető egy családi gazdaság, vagy akár Debrecen városa.

"A biomasszának is legyen megfelelő aránya."
Sziasztok, üdvözlök mindenkit, várom a kérdéseket!
- Mi az az energiahatékonyság egyáltalán? Az energiatakarékos izzó? [esessz]
- Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással érjünk el egy adott célt, legyen az akár egy termék gyártása, vagy mondjuk egy szoba kivilágítása. Ilyen értelemben az energiatakarékos izzó is lehet energiahatékony.
- Milyen alternatív energiaforrást használhatnánk Magyarországon? Nem süt eleget a nap, nem fúj eléggé a szél, lapos az ország... Szóval? Atom? [napszél]
- Van lehetőség biomasszára, geotermikus energiában sem állunk rosszul, néhány helyen a szélnek is van terepe mi például Mosonmagyaróvár mellett. Mind a három területen aktívak vagyunk.
- Miért nem támogatja az állam az alternatív energiát? [vulévu]
- Támogatja. A megtermelt alternatív energiát kötelező átvenni, a piacinál kedvezőbb áron, igazából ez a megvalósíthatóság egyik legfontosabb feltétele. Ez most az elektromos áramra igaz, a hőenergia más kérdés.
- Meg lehet-e becsülni azt, hogy például Budapest egy éves energiaellátásához mekkora területet kéne átállítani biomassza-termelésre? [kalevala]
- Mindent ki lehet számolni, de ez nyilvánvalóan túl nagy terület. A fontos talán az, hogy a biomasszának is legyen megfelelő aránya. Az alternatív energiatermelést jól lehet használni helyi igények kielégítésére, de nem biztos, hogy az a jó, ha csak nagy erőművekben gondolkozunk.
- Melyik jelenleg a legolcsóbb alternatív energiahordozó Magyarországon? [Zelteke]
- Talána biomassza és a biogáz. Ez főleg a helyi adottságoktól függ: hol mi olcsóbb.
- Mi a helyzet az energiafűvel, miért nem használják? [Dzót]
- Az energiafűvel az a probléma, hogy az ezzel fűtött kazánokat nagyon nehéz illetve költséges karbantartani. Az energiafű fű ugyanis "beleég" a kazánba. Energiafű ott jöhet szóba, ahol egy több lábon álló energiarendszer egyik elemeként használják, például egy olyan erőműben, ahol egy gázos, egy fatüzelésű, és egy energiafüves kazán van.
- Miért nem terjedt el Magyarprszágon a biodiesel? Mennyire fogja vissza ennek terjedését a köolaj-kereskedelem? [kzsolt88]
- Az EU 2010-re előírta a bioetanol és a biodízel minimális arányát az üzemanyagban, ezért a közeli jövőben több üzem is épülni majd. Ha jól tudom a Mol már tendert írt ki a biodízelre.
"Előfordulhat hogy az alternatív energiahordozók olcsóbbá válnak."
Melyik energiaforrást tartod a legjobbnak? [esessz]
Nincs legjobb. Minden országban létezik egy optimális összetétel, ami az ország adottságain, illetve a szándékain múlik. Ezért fontos, hogy párbeszéd legyen ebben a kérdésben, a "hagyományos" energiatermelők, az alternatív energiatermelők és minden érdekelt között.
Egyébként az ilyen fórumok is erre jók.
Mennyi idő múlva térhetünk át az alternatív energiahordozókra, a fosszilis mikor fogyhat ki? [Zelteke]
Az lehet a reális cél, hogy elérjük az alternatív energiahordozók jelenleginél jóval magasabb arányát az energiatermelésben. A mai technikai színvonalon teljes egészében alternatív energiahordozókkal nem lehet gazdaságot működtetni.
Persze az egyes országok adottságai között nagyon nagy különbség van: ott van például a geotermikus energiával igen jól ellátott Izland esete. Azt gondolom, hogy a fosszilis energia a mi életünkben biztos, hogy nem fog kifogyni, kérdés hogy mennyi lesz belőle és milyen áron. Amikor már nagyon kevés lesz, előfordulhat hogy az alternatív energiahordozók olcsóbbá válnak.
Melyik országok járnak élen az alternatív energiafelhasználásban? És itt a régiónkban? [esessz]
Az északi államoknak nagyon jók az adottságai. Skandinávia mellett Ausztria is kiemelkedő, 2010-re az energiaellátás 70 százaléka megújuló forrásból történik majd az osztrákoknál. Csak megemlítem, hogy a közelmúltban Románia is élen járó szabályozást vezetett be ezen a téren, így ott is várható a fejlődés. Magyarországnak is jelentős tartalékai vannak még...
Mennyire lesz reális energiaforrás a jövőben a biomassza? Versenyképes lesz a többivel szemben? [bosszut]
Növekedni fog az aránya, de természetesen megvannak a korlátai. Senki nem akarja túlságosan kiaknázni az erdőket annak érdekében, hogy eltüzeljük a fát. Az energiaültetvények biztos, hogy a jövő egyik fontos energiaforrásai, de itt is a területi adottságokat kell tekintetbe venni.
Tud valamit mondani a víz mint alternatív energiaforrásról? [Maxi24]
Az egyik legfontosabb alternatív energiaforrás. Ausztriában például a legnagyobb az aránya az energiatermelésben. Magyarországon is van létjogosultsága a kis vízierőműveknek a lényeg azonban itt is a megfelelő méret meghatározása.
"Családi gazdaságnak egyszerűbb pályázati pénzhez jutni"
Egy családi gazdaságnak megéri szélenergiát használni? [Theoden]
Mondanám azt, hogy ez most határeset... Ha az elmúlt évek villamosenergia-áremelkedése tovább folytatódik, akkor egy-két éven belül biztosan. Illetve családi gazdaságnak valamivel egyszerűbb pályázati pénzhez jutni, mint egy nagy cégnek.
Ön szerint Debrecen környéken melyik energia hordozó az olcsóbb? [<Met>]
Debrecenben a szél nem jó, mezőgazdasági területen a biomasszát és a biogázt érdemes megpróbálni. A biogáz például a húsiparban nagyon jó tud lenni, hiszen az üzem hőellátása megoldható lehet ebből.
Miért adóztatják a házilag nyert geotermikus energiát? [James.]
Adóztatási kérdésekben nem igazán vagyok illetékes. Sajnos, ha a telkén van egy hőforrás, az állami tulajdonnak minősül, (a föld méhének kincsei) - a törvény szerint.
Egy bérház esetében van esély ma itthon arra, hogy valamilyen alternatív forrásból fedezze az összes energiát? [don tobleróne]
Napcella és napkollektor jöhet szóba, ezek egyelőre sajnos még túl drágák, de vannak erre is pályázati lehetőségek, azokkal együtt megérheti.
A mosonmagyaróvárin kívül máshol is vannak már szélerőművek Magyarországon? [kerstin]
Vannak, például Dunaújvároshoz közel, Kulcson, Várpalota mellett, szombathelyhez közel, Vépen. Ráadásul több befektető, így mi is, tervezi továbbiakat.
Mi a véleménye arról, hogy a jövőben nagy erőművek helyett kis, decentralizált energiaforrások oldják meg a lakossági ellátást? [___KomolyBnot21F]
Alapvetően egyetértek az energiatermelés decentralizálásával, persze ennek is megvannak a korlátai. A kiserőművek és a nagyok jó esetben kiegészítik egymást. Az energiarendszerben egyszerre kell, hogy a környezeti szempontokat és az ellátásbiztonság szempontjait figyelembe vegyük, és ez kompromisszumokat igényel.
Köszönöm szépen mindenkinek a kérdéseket, ez a terület elég komplex, de remélem, hogy sikerül érthető válaszokat adnom az érdekes és fontos kérdésekre további infok: www.eetek.hu

üdv: Attila

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.