Darukról vizsgálják az esőerdőket (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 29.
Ausztrál tudósok alig egy év alatt 15 ezer új rovarfajt fedeztek fel annak a módszernek köszönhetően, amelyet tavaly dolgoztak ki, s a amelynek lényege, hogy 50 méteres daruk segítségével figyelik, kutatják az őserdők kupoláját. A tudósok az óriásdarukról leeresztett gondolákban ülnek, és onnan figyelik meg a legősibbnek tartott ausztrál esőerdő mindeddig megközelíthetetlen kupoláját. Szakértői becslések szerint az esőerdők fáinak koronáiban él a Föld állat- és növényfajainak 40 százaléka, csak a rovarfajok számát több tízmilliósra becsülik.
Ez többek között annak is köszönhető, hogy itt az eltérő fény- és hőviszonyok, illetve a differenciált páratartalom miatt különböző mikroklímák alakulnak ki. "Az őserdőnek ez a része nem csak a számtalan rovarfaj miatt érdekes, hanem azért is, mert a bioszféra itt találkozik az atmoszférával, az őserdők rendkívül fontos szerepet játszanak az éghajlatváltozásokban" - mondta a BBC-nek Nigel Stork, a queenslandi James Cook Egyetem rovartudósa.
A darukon elhelyezett műszerekkel éveken át, a különböző évszakokban figyelik a lombkoronákból ki-, és az oda beáramló szén-dioxid mennyiségét is. Az esőerdők felett a levegő telítődik szerves vegyületekkel, amelyek a napfényen oxidálódnak és elősegítik a felhőképződést. "Ezeket az Amazonasnál zöld óceánfelhőknek hívják, és nagyon kellemes esőt adnak" - mondta Andrew Mitchell, a Nemzetközi Lombkorona Program igazgatója.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.