Érdemes odafigyelni az erdőgazdálkodásnál Baranya megyében is (bama.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2021. október 7. - Hatályukat vesztik ez év végén az erdőgazdálkodási megbízási szerződések – a változás Baranyában is sokakat érint.

Az új megállapodásokat célszerű mihamarabb megkötni – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.
Hatályukat vesztik ez év végén az erdőgazdálkodási megbízási szerződések – a magánerdők közel egynegyedén ilyen megállapodás szerint gazdálkodnak. – Az új szerződéseket már most célszerű megkötni, hogy az erdőgazdálkodói jogosultság folyamatossága biztosítható legyen – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.
Azon területeken, ahol az erdőgazdálkodás tartós megbízáson alapul, az erdőgazdálkodási jogosultságot 2022. január 1-jétől törli nyilvántartásából a hivatal – az érintett helyeken erdőnevelés és fakitermelés 2021.évről áthúzódóan 2022-ben nem végezhető.
A tájékoztatás szerint ha az erdőgazdálkodó 2021. december 31. napját követően a tevékenységet nem kívánja folytatni, az általa használt ingatlan(ok) tulajdonosaival, haszonélvezeti jogosultjaival köteles elszámolni. Ha azonban tovább folytatja a munkát, úgy a nyilvántartásba vételt a szükséges okiratok benyújtásával kérelmeznie kell az erdészeti hatóságnál.
– Az új jogcímen alapuló használati jogosultság megszerzését célzó szerződések elkészítésében az erdészeti szakirányítók is segítséget nyújtanak – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.
Elismerték a kiemelkedő munkát
A tűzifaprogram eredményes megvalósításában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a belügyminiszter a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát adományozta Ripszám Istvánnak, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának. A társaság – tájékoztatójuk szerint – 2013-ban kapcsolódott be a szociális tűzifaprogramba, aminek során az elmúlt években összesen közel 115 ezer köbméter tűzifához juthattak az ötezer fő alatti lélekszámú településeken élő rászorulók. A Mecsekerdő az önkormányzatok részére átadott szociális tűzifa mennyiségét több mint kétszeresére növelte az elmúlt években: 2013 és 2014 fordulóján mintegy 8 ezer, 2020 és 2021 fordulóján pedig már közel 18 ezer köbmétert szállítottak részükre.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.