Elfeledett erdőgazdálkodás (reggel.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006.  szeptember 9.
A vidékfejlesztési stratégiai tervből lényegében kimaradtak az erdészeti jogcímek, vagy nem kapnak kellő hangsúlyt.
Az erdőgazdálkodók tavalyi demonstrációjának eredményeként született megállapodásban az agrártárca vállalta, hogy a 2007–2013 évekre szóló nemzeti vidékfejlesztési tervben kivétel nélkül szerepelteti az Európai Unió erdészeti támogatási intézkedéseit, és ehhez a forrást is biztosítja.

Ennek tükrében hideg zuhanyként érte a magán-erdőgazdákat, hogy az unió tizennégyféle támogatási formájából csak kettő került bele a napokban társadalmi vitára bocsátott Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervbe. Egyik sem közvetlenül az erdőgazdálkodással kapcsolatos.
– Szomorúan tapasztaltuk, hogy a korábbi évek rossz gyakorlatához hasonlóan az erdő az erdőgazdálkodás súlyához mérten aránytalanul kevés teret kap a tervben. Csupán a mezőgazdasági területen létrehozott új erdők telepítésével és az energetikai célú hasznosítással foglalkozik a terv, a meglevő majdnem kétmillió hektárnyi erdőterület fenntartására és az ott folyó tartamos gazdálkodás segítésére egyáltalán nem fordít figyelmet – állítja Luzsi József, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) elnöke, a kőteleki Ártéri Erdőbirtokossági Társulat vezetője.
A szakember szerint mindez annak fényében fájó, hogy az erdőgazdák mind a SAPARD-, mind az AVOP-programok lehetőségeiből kimaradtak. Holott tudvalévő, hogy az erdő nem- csak belátható időn belül újratermelődő energiaforrás, hanem számos össztársadalmi érdeket is szolgál. Azon túl, hogy előállítja az országnak a szükséges faanyagot, és oxigént termel, védi például vízbázisainkat, talajainkat, otthont biztosít a vadállománynak, teret ad a pihenésre, üdülésre, oktatásra. A vidékfejlesztésben, turizmusban játszott szerepe pedig vitathatatlan.
A stratégiáról eddig megtartott fórumokon Gráf József agrárminiszter ígéretet tett arra, hogy az erdőgazdálkodás támogatási lehetőségeit kibővítik. Az erdőgazdák így fokozott érdeklődéssel várják a vidékfejlesztési terv Brüsszelbe benyújtandó változatát.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.