Százezerért keres gombát a triflászkutya (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. szeptember 11.

Triflász-kutya versenyen jártunk
Ha van egy jó kutyánk, akár százezer forintot is összekereshetünk a szarvasgombászással. A III. Nemzetközi Szarvasgomba-kereső kutyaversenyen kiderült, hogy a menhelyről elhozott keverékkutya éppolyan alkalmas a drága gomba kiszagolására, mint a többi vadászkutya. A lényeg a kiképzésben és a tréningben van.

Loncsos disznók
Szarvasgomba-kereső versenyre járni nem mindennapi szórakozás. Legtöbbünk csak étteremben találkozik az egy egész szoba légterét pár perc alatt menthetetlenül beszagosító gumós gombával. Esetleg a Spektrum tévén lát öregedő francia házaspárokat, akik betanított loncsos disznajukkal járják a vidéket, hogy az előkerülő méregdrága szarvasgombák eladásával kiegészítsék a nyugdíjukat.
Kis piac, de annál jobb biznisz
A szarvasgomba viszonylagos ismeretlensége ellenére létezik itthon Magyar Szarvasgombász Szövetség, melynek célja, hogy a magyar erdészeti és vadászati törvénnyel összhangban a szarvasgombászoknak törvényes keretet biztosítson a keresésre. „Magyarországon úgy 25-30-an foglakoznak kutyás szarvasgombászással, így a piaci résztvevők elég kevesen vannak. Itthon kizárólag kutyákkal keresünk, a disznónak ugyanis valóban nagyon jó a szaglása, de egyrészt nevelhetetlen, másrészt minden további nélkül ráront a gazdájára, és persze megeszi a talált gombát is. De nem is volt itthon a disznós keresésnek sohasem tradíciója. Az elsősorban a franciáknál divat.” – tudtuk meg Szakács Józseftől, a társaság elnökétől.

Pánik Milánóban
Jelenleg a magyar szarvasgomba nagy része Olaszországba kerül, ez évente több tonnát jelent. „Náluk most kisebb pánik van, mert hiába óriási a tradíció, nem esett elég eső ahhoz, hogy a szarvasgomba meg tudjon teremni. Viszont Olaszországban nincs olyan nagyobb étterem, ahol ne lenne legalább két olyan fogás, amiben szarvasgomba van” - mondta el a Gombaszedő Kft. képviselője, aki elsősorban azért jött, hogy a kutyásokkal ismerkedjen és erősítse a gombász-közösségen belül az összetartást. Éppen így tettek a megjelent olaszok is, akik szakértő szemmel és hangos brávózással figyelték, hogyan vizsgáznak a magyar kutyák, hiszen a jövőben ők fogják kikaparni az éttermeikhez elengedhetetlen tartufit.
Mindenkiből lehet keresőkutya
A versenyen induló kutyák hetven százaléka vadászkutya volt, de akadt köztük menhelyről kihozott keverék is, egy ritkaság számba menő belga juhász, és egy döbbenetesen jól kiképzett németjuhász munkakutya is, aki szinte megvadult attól, hogy feladat van. Láthatólag éppolyan elszántsággal kereste a szarvasgombát, mint a repülőtéren a gépfegyvereket. „Alkatilag a vadászkutya a legjobb erre a feladatra, de egy menhelyről kihozott keverék kutyával is nagyon jól lehet keresni. A legjobbak a szakma szerint viszont a retrieverek”- hallottuk fél füllel egy résztvevőtől. Így egy kicsit sem lepődtünk meg azon, hogy a versenyt levezető szaktekintély maga is egy labradorral érkezett.
Gyorsan megtérülő befektetés
„Bármilyen kutya alkalmas arra, hogy kiképezzék szarvasgombászásra. Ez éppúgy igaz, mint az, hogy bármilyen jó kutyát el lehet rontani. Alapszabály, hogy egyévesnél fiatalabb kutyával nem érdemes foglalkozni. Három hónap intenzív tréningen betanítjuk a kutyát a gombászásra, ami úgy három-négyszázezer forintjába kerül a tulajdonosnak” - avatott be bennünket egy kutyakiképző hölgy, aki azt is elmondta, hogy simán megéri ekkora összeget egy kutyára fordítani, ha ugyanis rendesen dolgozunk vele, gyorsan megtérülhet a befektetés.
Nem rossz mellékkereset
Egy csak hobbiból, a saját beagle-ével szarvasgombászó tulajdonos két éve foglalkozik kutyáival. „Nagyjából ugyanúgy kell erre is megtanítani a kutyát, mint ahogy a kábítószer- vagy a fegyverkeresésre. Az elején el kell rejteni neki szarvasgombát, vagy szarvasgomba szagú játékokat, aztán lehet komolyabban elkezdeni foglalkozni a kutyával. A végén napi többórás séták is hozzátartoznak a kiképzéshez. A kutyának ez játék, meg valahol nekünk is, arról nem is beszélve, hogy a személyes szarvasgomba utánpótlás mellett hétvégenként akár százezer forintnyi értékű gombát is be lehet szerezni egy jó kutyával.”

Vreni Schneider

A triflászkutya-verseny szabályai
Maga a verseny egyenként elkerített pályákon zajlik, ahol a kutyák időre keresik meg a zsűri által korábban eldugott szarvasgombákat. A kutya megtévesztése érdekében több helyen is kisebb gödröket ásnak, úgy hogy gombát nem rejtenek el benne. Nem hiba, ha a kutya ezeket a lyukakat is megszagolja, az azonban igen, ha úgy jelez a gazdájának, mintha ott valóban gomba volna. A kutya keresési stílusa nem számit, az azonban levonáshoz vezet, ha a kutya fegyelmezetlen és többszöri hívásra sem tér vissza a kijelölt területre. A keresésre álló idő tíz perc, ha ezen az időn belül nincs meg az elrejtett gomba, a bírók az előzetesen papírra rajzolt térkép segítségével megkeresik a gombákat és megmutatják a versenyző kutyáknak. A vasárnapi versenyt végül a Magyar Szarvasgombász Szövetség alelnökének vizslája nyerte, aki két perc alatt szedte össze az eldugott hat darab gombát. Ezzel ő lett 2006. Mester-Triflásza.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.