Jelentős norvég támogatás a megújuló energia termelőinek (Zöldtech)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. október 6.
2008-tól támogatást ad a megújuló energiahordozók termelőinek Norvégia - jelentette be a hagyományos energiahordozókkal jól ellátott ország energiaügyi minisztériuma csütörtökön.

Norvégia energiaügyi minisztériuma bejelentette, hogy 2008-tól támogatást ad a megújítható energiahordozók felhasználóinak. Például az, aki szélenergiával állít elő áramot, megawattóráként 80 korona támogatást élvezhet, azaz több mint 12 dollárnyit.
A biomasszát felhasználó erőművek 100 koronát kapnak egyetlen MWh energia termelése után, de még a vizi energiát hasznosító áramtermelők is részesülnek majd támogatásban.
A kormány azt ígéri, hogy a támogatást 15 éves keresztül folyósítja majd, bár a régebbi alternatív energiahasznosítóknak nem, mert a folyósítás feltétele, hogy az adott erőmű fejlesztési munkái legalább a folyósítás előtt négy évvel kezdődjenek meg, vagy ezen időszakon belül záruljanak le.
Elég sok kedvezményezettre lehet számítani: az utóbbi években számos szélenergetikai és vízenergiát hasznosító erőművi elképzelés látott napvilágot Norvégiában. Mostantól azonban ezek megvalósulása - az új kormánydöntés alapján - bizonyára jelentős lendületet vesz. Mi több, a norvég energiaügyi tárca azt tervezi, hogy egy külön pénzalapot is létrehoz - mintegy 20 milliárd norvég koronával - a megújítható energia termelésének növelésére.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.