Leégett az ócsai madárvárta (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 19.
A greenfo értesülései szerint délelőtt kigyulladt az ócsai madárvárta. 2002 júliusában adták át a Budapesthez közeli Ócsa község határában a 25 millió forintos költséggel felépült Ócsai Madárvárta épületét. Az épület használhatatlanná vált. Nyegyedszázad munkáját újra kell kezdeni.Már a falak sem bírták. Teljesen leégett az ócsai madárvárta 4 éve átadott épülete. A Pest megyei madárgyűrűző és megfigyelőállomáson a 200 négyzetméteres, kőből épült kétszintes fogadóépület nádteteje kapott lángra.
A tűz az első információk szerint a kémény mellett keletkezett, de átterjedt a 2002-ben átadott épület nádtetejére is. Mire a 12 riasztott tűzoltóegység az oltáshoz hozzákezdhetett, addigra nemcsak a tető nádazása égett le, de a szarufák is. A tűz következtében az alagsori helyiségek számos berendezési tárgya is elégett, a lángokat csak egy zárt irodahelyiség úszta meg.
Csörgő Tibor, az idén 25 éves egyesület elnöke a Népszabadságnak elmondta: teljes a kár, a megmaradt falakat is ki kell dönteni. Azt a tűzoltók sem tudják, hogy mi okozhatta a 30 millió forintra biztosított épület vesztét. A tűz az egyik legfontosabb hazai madármegfigyelő állomás központi épületét pusztította el. A nyolc hazai madárgyűrűző központ közül ugyanis egyedül az ócsai működött egész évben. 1983-2005 között 156 fajba tartozó több mint 250 000 madarat fogtak be és gyűrűztek meg itt. Tavaly 34 ezer madarat gyűrűztek meg több száz szakember, illetve önkéntes segítségével. Csörgő Tibor szerint a tűz miatt ebben az évben ennél jóval kevesebb madárra kerül gyűrű.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.