Összefogás a falopások megelőzésére Baranyában (stop.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 26.
Együttműködnek a hatóságok mostantól a falopások megelőzésére Baranyában - közölte a Mecseki Erdészeti Zrt. ellenőrzési igazgatója pénteken, a baranyai Bükkösdhöz közeli Nagymátén tartott sajtótájékoztatón.

Az állami erdészet, a zöldhatóság, a rendőrség, a határőrség, a vám- és pénzügyőrség és a közlekedési felügyelet helyi vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá, hogy a jövőben közösen lépnek fel a tolvajokkal és károkozókkal szemben - mondta el Papp Kálmán.
Tájékoztatása szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kicserélik egymással a falopásokkal és az illegális fakivágásokkal kapcsolatos információkat, valamint az erdőkben rendszeres, közös ellenőrzéseket tartanak.
Beszámolt arról, hogy Siklós környékén már két éve van hasonló együttműködés. Ott a rendszeres járőrözések óta felére csökkent az ilyen bűncselekmények száma. Ezt szeretnék most elérni egész Baranyában. Azt remélik, hogy az összefogással sikerül megelőzni az illegális hulladéklerakásokat is - tette hozzá.
Az ellenőrzési igazgató beszámolt arról, hogy a fatolvajok a megyében tavaly 70-80 hektárról 540 köbméter fát loptak el, mellyel 7,8 millió forint kárt okoztak. Ennél nagyobb pusztítás csak Bács-Kiskunban volt, ahonnan 200 hektár erdőterület tűnt el.
Baranyában jelenleg 68 fatolvaj ügye van bíróság előtt, őket akár letöltendő szabadságvesztéssel is sújthatják.
Papp Kálmán utalt rá: a fatolvajok 2006-ban országosan csak az állami erdészetekből 8 ezer köbméter fát vittek el és 90 millió forint kárt okoztak.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.