Romániában a természeti katasztrófákat többnyire az erdőirtás okozza (MTI/greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. február 15.
A Romániában egyre gyakrabban jelentkező természeti katasztrófákat többnyire a masszív erdőirtás okozza - figyelmeztetnek a Román Tudományos Akadémia illetékesei, akik szerint az ország területének mindössze 23 százaléka erdősített.

Romániában az elmúlt két évben leggyakrabban tapasztalt természeti katasztrófák az árvizek, illetve a földcsuszamlások. Szakértők szerint ezeket a csapásokat csak úgy lehet megelőzni, ha az ország területének legalább 40 százalékát beültetik fákkal. Victor Giurgiu, erdészprofesszor, az akadémia levelező tagja a román sajtónak elmondta: ez azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest még 3 millió hektár nagyságú területet kellene "zöld övezetté" alakítani.
Ennek az elvárásnak azonban nem tudni pontosan, hogy mikor tesz eleget Románia - figyelmeztet a szakember -, mivel a faültetés jelenlegi ritmusában ez a folyamat akár ötszáz évig is eltarthat. Romániának ugyanis eddig nem sikerült évente két-háromezer hektár nagyságúnál nagyobb terület beültetni. Tanulmányaik szerint az erdősített területek kiterjedése évente legalább 20-30 ezer hektárt kellene elérjen.
Az ültetés azért vált elengedhetetlenné, mert az elmúlt években több mint 350 ezer hektárral csonkították meg törvénytelenül a magánerdőket, emellett pedig újabb egymillió hektáron végeztek részleges erdőirtást. A zöldszervezetek szerint a törvénykezés sem segíti az erdőpusztítás megakadályozását, mivel 2005-ben például a kormány olyan rendeletet fogadott el, amely szerint a tulajdonosok erdejük bármelyik részéből kivághatnak fákat.
Emiatt megtörténhet - figyelmeztetnek a környezetvédők -, hogy a meggondolatlan erdőirtás miatt újabb nagyszabású földcsuszamlások következnek be. Becsléseik szerint e helytelen törvényes előírás miatt az idei év végére a magánerdészetekből elpusztított terület nagysága 350 ezer hektárról 800 ezer hektárra nőhet.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.