Az erdő jövője a te kezedben van (Beregi Hírlap/Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 30.
A jó ügyek megvalósításának még az időjárási viszontagságok sem jelenthetnek akadályt. Így volt ez a múlt pénteken is, amikor az eget ólomszürke felhők borították és időről időre eleredt az eső. Ez kihatással volt a Beregszászi 1. Sz. Középiskola 8.A osztályos tanulóinak munkakedvére.

Tetyana Dobra osztályfőnök szavai szerint az iskolások tenni akarása végül is felülkerekedett a rossz időjárás felett, annál is inkább, mert 18-an közülük falusi gyerekek, akik megszokták a kétkezi munkát és nem ódzkodnak tőle.
A tanulókat szállító busz a Gut község közelében található egyik dűlőben állt meg. Az utazás ideje alatt esett az eső, de amikor a gyerekek megérkeztek az erdőbe, váratlanul elállt. Mintha az égiek is kedvezni szerettek volna a jó ügynek.
Ivan Buhalo, a Beregszászi Erdőgazdaság Állami Vállalat osztályvezetője rövid tájékoztatót tartott az iskolásoknak, azután pedig szétosztotta a munkaeszközöket és szerszámokat - a kesztyűket, lapátokat, a makkal teli vedreket. Nekem pedig azzal az információval szolgált, hogy az egyhektáros területen 120 kilogramm tölgyfamakkot vetnek el és 1200 kőrisfacsemetét ültetnek ki.
Meg kell említeni, hogy a szervezést a fentebb említett osztályvezetőn kívül Ivan Hrib főerdész, Vjacseszlav Buhalo, az erdőtelepítéssel foglalkozó vezető szakember, Volodimir Szonlivij, a munkavédelemért és a baleset¬elhárításért felelős vezető szakember, Vasas István és Kovács Emil, a borzsovai erdészet erdőmesterei, Horváth Béla és Molnár József erdészek, valamint Mihajlo Lakatos, a Beregszászi Erdőgazdaság Állami Vállalat igazgatója végezték.
Az ültetési munkálatokat Félix Herbut, a Kárpáti Erdőkutató Állomás, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa irányította: elmagyarázta az iskolásoknak, hogyan kell helyesen elültetni a facsemetéket, mesélt a megye erdőtelepítésének sajátosságairól. Így a kamaszok a gyakorlati készségeik gyarapításával párhuzamosan megtudhatták, hogy Kárpátalja erdőinek területe 695,7 ezer hektárt tesz ki, ami 207,5 millió köbméter haszonfatartalékot jelent. A mindennemű erdővágás évi mértéke nem haladja meg az 1 millió köbmétert, a haszonfa tartalékainak évi gyarapítása viszont közel 3 millió köbméter.
Egyébként, a Beregszászi Erdőgazdaság Állami Vállalat saját faiskolával rendelkezik, amely a Csizaj-dűlőben található. Itt túlnyomórészt tölgyfa-, kőrisfa-, juharfa-, jávorfa-, cseresznyefa- és zelnicemeggy-csemete nő. A betervezett 31,3 hektárból 21-et már beültettek. Az erdőgazdaság munkatársai a Csere-Lanhodar (Kígyós mellett), a Nagyerdő (Gut), a Szmeresnik (Remete), a Román-liget (Beregújfalu-Horbok) és a Szarvas (Beregújfalu) dűlőkben telepítettek új erdőket.
Míg az iskolások zsinór után ügyesen vetették a makkot (három sor makkot egy sor kőrisfa követett), kissé távolabb már készült az ízletes ebéd: Ivan Hrib főerdész szalonnát és burgonyát sütött, Molnár József erdész a bogrács mellett szorgoskodott, az erdőgazdaság hölgyei pedig szendvicseket készítettek.
Említést érdemel, hogy az erdőgazdaság vezetősége a maga részéről magas szinten felkészült az "alkalmi munkások" fogadására: előkészítették az elsősegély-csomagokat (szerencsére, ezek igénybevételére nem került sor); az iskolások kényelme érdekében felállítottak két sátort; üdítőt és mosdóvizet is készleteztek. Az ebéd után minden résztvevő köszönőlevelet, valamint ajándékként a megyei erdőipari főosztály szimbólumaival ellátott jegyzettömböt, golyóstollat és naptárt kapott. Az újonnan beültetett részlegen pedig egy táblát állítottak, amelyen fel van tüntetve, mely iskola hanyadik osztályának diákjai vettek részt a munkálatokban. Végül még közös fényképezésre is sor került.
Az akció folytatásaként facsemetéket ültetnek majd a város és a járás tanintézeteinek területén.

VOLODIMIR MARKITÁN

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.