Az erdők fokozhatják a globális felmelegedést (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 10.
A havas területeken található fák miatt fokozódhat a globális felmelegedés, áll az Egyesült Államok tudományos akadémiai jelentésében. A kutatócsoport érvelése szerint a fák lombkoronája elszívja azt a napfényt, amit amúgy a fehér, havas felület visszatükrözne, írja a BBC.

Az amerikai kutatócsoport szerint a trópusi erdők hűtik a Földet azzal, hogy elnyelik a széndioxidot, az európai, szibériai és kanadai északi fenyőerdők ezzel ellentétben hozzájárulhatnak a felmelegedéshez.
A felhő hűt
A klímaváltozás "gyógyírének" régóta az erődtelepítést és erdővédelmet tartják, mivel a zöldellő lombok a széndioxidot elnyelve oxigént juttatnak a légkörbe, illetve felhőket képeznek, ami visszaveri a napfényt, és ezzel hűl a Föld. A most publikált kutatás eredményei szerint azonban a válogatás nélküli erdőtelepítés kontraproduktív lehet.
"A tanulmányunk szerint a trópusi esőerdők rendkívül hasznosak a globális felmelegedés lassításában" - mondta Govindasamy Bala, a Lawrence Livermore laboratórium munkatársa, a kutatás résztvevője. A hidegebb területeken a fehér, havas felszín által visszavert napsugarakat elnyeli a lombtakaró, nem alakít ki felhőket, ezzel gátolja a hűtő hatást, tette hozzá Bala.
Nem akarják kivágni
A számítógépes modellekre alapozott kutatás szerint, ha a magasabb földrajzi szélességeken nem lenne annyi fa, lassulna a felmelegedés. Megoldás azonban egyelőre nem született, a kutatócsoport ugyanis hangsúlyozta, a vizsgálat eredményével semmiképpen sem akarja azt elérni, hogy kiirtsák az erdőket. A csoport továbbra is fontos, a biodiverzitás szempontjából elengedhetetlen jelentőségűnek tartja az északi erdőket, azonban úgy véli, a globális felmelegedés szempontjából káros a hatásúak.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.