Falánk finn ragadozók (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 22.
Szokatlanul mohók idén a finn ragadozók, olyannyira, hogy a rénszarvas-állományban általuk okozott károk megtérítésére létrehozott állami alap pénze már félidőben elfogyott - jelentették be Helsinkiben az illetékesek.

Noha idén erőteljesebben vadásztak a farkasokra, medvékre, hiúzokra és más ragadozókra, az általuk elejtett rénszarvasok száma húsz éve a legmagasabb. Január 1. és június 30. között 2822 rénszarvast öltek meg az ordasok és társaik, annyit, mint tavaly egész esztendőben - olvasható a finn mezőgazdasági és erőgazdálkodási minisztérium honlapján.
A minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, mi a ragadozók feltűnően megnövekedett étvágyának oka, másrészt megpróbál új forrásokat találni az állattenyésztők kárának megtérítésére.
Egyelőre 2008 első félévéig elhalasztották a kifizetéseket, ám ha időközben tovább tizedelik a rénszarvas-állományt az erdő rémei, előfordulhat, hogy a hatóság egyszerűen képtelen lesz kifizetni a tenyésztőket megillető teljes összeget.
A norvégiai, svédországi, finnországi és oroszországi lapp kisebbség fő megélhetési forrása a rénszarvas-tenyésztés, a finnországi rénállomány mintegy 200 ezres létszámú.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.