Gazdát keres a Rétyi Nyírként ismert rezervátum (kronika.ro )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 27.
Bár a Rétyi Nyírként ismert rezervátum sorsára vonatkozó döntés egyre sürgősebbé válik a terület védelme érdekében, egyelőre nem dőlt el, hogy melyik hatóság felügyeli majd a Rétyi-tavat és 2020 hektáros környékét. A rezervátum ügyvitelét a Kovászna megyei önkormányzat, valamint a megyei környezetvédelmi ügynökség is vállalná, a terület jogi viszonyai azonban egyelőre tisztázatlanok.

„Két évvel ezelőttig a Rétyi Nyír 400 hektárral szerepelt a törvény által védett területek lajstromában, majd a 2005/38-as kormányhatározat alapján kibővítették 2020 hektárra, felügyelete az állami erdészet hatáskörébe tartozik. Önkormányzatunk mezőgazdasági irodájában több helyi lakos is jelezte már visszaigénylési szándékát olyan erdős parcellákra, melyek a rezervátum területét képezik, ezekre a kérésekre sajátos megoldást kell találnunk” – mondta Dálnoki Lajos, Réty polgármestere.
Demeter János, a megyei önkormányzat elnöke úgy véli, a helyi turizmus fellendítése szempontjából rendkívül fontos, hogy mihamarabb döntsenek a tavirózsáiról és különleges flórájáról híres rezervátum sorsáról. „A tó és környéke rendkívül szennyezetté vált a parton szemetelő turisták miatt, és veszélybe került a rezervátum is. Sürgősen megoldást kell találnunk a pusztítás megfékezésére” – mondta Demeter. Hobincu Zoltán, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetőjét nem tudtuk megszólaltatni az ügyben.
Egyelőre tisztázatlan a Rétyi-tó sorsa is, amely mára valóságos fertőteleppé vált. A területet visszakapták az egykori tulajdonosok, akik nem költöttek a tó környékének rendszeres tisztításába. A tó partján álló vendéglőt és motelt a Petrom Rt. bérli a Kovászna Megyei Fogyasztási Szövetkezettől, a vendéglátóegységekre azonban hónapok óta lakat került. Az egykor használható öltözők ajtóit ellopták, és hiányoznak a szeméttárolók is.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.