Milliárdok megújuló energiákra és energiatakarékosságra (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 1.
Több mint 100 milliárd forint fordítható 2015-ig a megújuló energiaforrások használatára, az energiatakarékosságot szolgáló programokra. Huba Bence, a pályázatokat kiíró, elbíráló Energia Központ Kht. környezetvédelmi igazgatója elmondta: három pályázati célra egyaránt október 24-től lehet beadni a pályamunkákat. Ezeket a támogatásokat magánszemélyek nem vehetik igénybe. A magánszemélyek által megvalósítandó energiatakarékossági fejlesztéseket ugyanis az Európai Unió nem támogatja, az ilyen pályázatokat csak magyar forrásokból finanszírozhatják.
A vállalkozások, költségvetési szervek, intézmények, nonprofit szervezetek a megújuló energiaforrások felhasználására 1-500 millió forintnyi támogatást nyerhetnek el. A többségi magántulajdonú nagyvállalatok 100-800 millió forintnyi támogatást is elnyerhetnek. A támogatások az összes költség 10-50 százalékát jelenthetik.
Az energiatakarékossági fejlesztésekre külön pályázhatnak a kis- és közepes vállalkozások, költségvetési intézmények, szervezetek, nonprofit szervezetek, valamint olyan cégek, amelyek önkormányzatoknál, különféle intézményeknél, alapítványoknál vállalják az energiatakarékossági fejlesztés kivitelezését, üzemeltetését, részesedve az így elérhető megtakarításból. Ebben az utóbbi konstrukcióban azoknak az intézményeknek, szervezeteknek, alapítványoknak, ahol megvalósul az energiatakarékossági fejlesztés, nem kell rendelkezniük önrésszel, saját hozzájárulásukat később a  megtakarításból elérhető összeg egy részének átengedésével teljesítik - tudósít az MTI.
Amennyiben a cégek, szervezetek, intézmények saját maguk valósítják meg a fejlesztést, akkor legfeljebb 500 millió forintos támogatáshoz juthatnak és a támogatás a költségek 10-50 százalékát jelentheti. Abban az esetben, ha egy másik cég valósítja meg, illetve üzemelteti a beruházást,  akkor a támogatás legfeljebb 1 és 50 millió forint közötti.
Huba Bence kérdésre válaszolva elmondta: a megújuló energiaforrások használatára a több mint 100 milliárd forintból 63 milliárd forint, az energiatakarékossági intézkedésekre 41 milliárd forint fordítható a következő 8 évben. Ezt a forrást 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar költségvetés finanszírozza.
Számítások szerint Magyarország 2020-ra nem tudja elérni az európai uniós célt a megújuló energiaforrások használatának 20 százalékos arányát, csak 11-15 százalékot. A 63 milliárd forintból finanszírozható pályázatok ennek az eredménynek 40-60 százalékához járulhatnak hozzá.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.