A gátakon a lopás az úr (Borsod Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 11.
Hernádnémeti - Mindent lopnak, ami fém. Zsilipek, csappantyúk, sorompók tűnnek el. Ha jön az ár, mi lesz?

Fatolvajokat gyakran látunk, halljuk, ahogy fűrésszel vágják ki az erdőt. Ha szólunk nekik, akkor vagy elmennek, vagy visszaszólnak nekünk. De félünk, félünk attól, hogy megtámadnak minket. Ezt egy nő mesélte Hernádnémetiben, aki a gát közelében lakik. Annak kapcsán kérdeztük, hogy látott-e valamit a közelmúltban, hiszen a gátról eltűnt a zsilip. Az eset nem egyedi, hiszen az elmúlt évben csaknem 16 milliós kárt okoztak a tolvajok Észak-Magyarország árvízvédelmi rendszerében.
Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szóvivője Gesztelybe, Hernádnémetibe kísért el minket csütörtökön, és megmutatta, hogy mi a tolvajok kedvence. Gyakorlatilag minden, ami fém: zsilipajtó, fedlap, korlát, csappantyú, védősorompók és táblák.
Hogy mit lopnak, az megyénként változó – mondta – Hevesben például a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges transzformátorolajat engedik le, de előfordul, hogy a komplett transzformátort elviszik, amelynek pótlása 2 millió forint.
Őrzés?
A gesztelyi töltésnél a sorompó, a zsilip még megvan, de az árvízi kommunikációhoz használt légvezetékeket már eltüntették. Az ezeket tartó oszlopok állnak, a kábelekből azonban csaknem 10 kilométernyi hiányzik. Arrébb, Hernádnémetiben a zsilipkapukat lopták el.
Van-e megoldás ezek őrzésére? A szóvivő szerint ez szinte lehetetlen feladat, mivel több mint 10 ezer négyzetkilométerről, 600 kilométernyi töltésről van szó régiónkban. Nem lehet mindegyikhez embert állítani – magyarázta. – A gátőrök persze járják a területet, és a lopásokat, hiányosságokat azonnal jelzik az igazgatóságnak.
Hol, mi?
Csont Csaba elmondta azt is, hogy amennyiben nem pótolnák az ellopott rendszereket, akkor a közelgő tavaszi árvizes, belvizes időszakban a zsilipek nem tudnák betölteni védképességüket. Persze pótolják – tette hozzá – mivel az igazgatóságnak feladata az elsőrendű árvízvédelmi művek pótlása. De ehhez az is kell, hogy tudják, hol hiányzik. A tolvajok azonban olyan ütemben „dolgoznak”, hogy azt sem tudni, hol mi tűnik el – fogalmazott.
A tolvajok nem is gondolnak arra – mondta –, hogy míg néhány ezer forintot nyernek a fémlopással, addig az árvíz több 10 milliós kárt okozhat a gát mögötti házakban, területeken.
Az ÉKÖVIZIG a lopások miatt több esetben tett feljelentést a rendőrségen, de mivel tetten érés nem volt, így egy tolvajt sem sikerült elfogni – tudtuk meg.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.