Irtják -e az erdőt Székelyföldön? (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.05.01.  - Rosszul gazdálkodnak a székelyföldiek saját természeti erőforrásaikkal, az erdőkkel. Vágják, tarolják és hordják a zöld kincset büntetlenül  - írja a romániai sajtó. Az erdőmérnökök szerint ez rágalom, mert valakik ki akarják játszani a székelyeket. Egymást érik a frissen kivágott, több száz köbméter fával megrakodott rönkszállító autók a Hargita megyei utakon. Mindennapos jelenségről van szó, a laikusok pedig könnyen gondolhatják azt, hogy hordják az erdőt. A térség erdőgazdálkodásáért felelős szakember viszont azt mondja, nincs ok aggodalomra, mert itt törvényesen, csak a jogszabályokban meghatározott ütemterv szerint vágják a fákat.
 
Igaz, kopár, letarolt erdőrészek is akadnak bőven a megyében, amelyek egyértelműen mutatják az illegális erdőirtás nyomait. Fodor György, erdőmérnök szerint azonban az ilyen esztelen kivágások főként a 8-10 évvel ezelőtti hiányos törvénykezések és a széldöntések számlájára írhatók.
- Valakiknek érdeke ennyire negatívan bemutatni az erdőgazdálkodást a Székelyíföldön, ez célzatos. Ki akarják venni a székely ember kezéből az erdőt, ki akarják játszani újra? -  mert el lehet menni a Kárpátoknak a többi részébe is, el lehet menni Bukovinába, el lehet menni Bákó megyébe, el lehet menni a nyugati érchegységbe, ennél sokkal rosszabb helyzetek vannak, én jól tudom.
Pontos kimutatás a romániai erdőírtások nagyságáról nincs, becslések szerint az elmúlt 18 évben annyi fát vágtak ki, mint a második világháború és a rendszerváltás közötti fél évszázad alatt összesen

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.