Hamis volt a dél-kínai tigrist ábrázoló fénykép (FH)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-06-29 - Elbocsátottak az állásából 13 helyi tisztségviselőt a Kína északi részén található Saanhszi tartományban egy, a kihalás szélén álló dél-kínai tigrist ábrázoló, de később hamisnak bizonyult fénykép ügye miatt - közölte vasárnap az Új Kína hírügynökség. A hamis fotókat "készítő" 53 éves földművest csalás gyanújával őrizetbe vették a hatóságok.

 A saanhszi-i tartományi kormányzat vasárnap megerősítette azokat a korábbi információkat, amelyek szerint az októberben nyilvánosságra hozott fotók hamisak voltak. Helyi tisztségviselők egy sajtótájékoztatón közölték, hogy a kihalás szélén álló dél-kínai tigrist ábrázoló kép egy régebbi felvétel volt, amelyet digitálisan feljavítva próbáltak újként eladni.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint 13 helyi tisztségviselőt, köztük az tartomány erdőgazdálkodási hatóságának helyettes vezetőjét, és több közvetlen beosztottját az ügy miatt elbocsátották állásukból. A helyi lapokban megjelent beszámolók szerint az erdőgazdálkodási tisztviselők a fotók segítségével szerettek volna támogatást szerezni egy természetvédelmi terület kialakítására.

A fényképek nyilvánosságra hozásakor az erőgazdálkodási hatóság vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a negyven digitális és a 31 hagyományos fénykép eredeti, többen azonban már akkor kételkedtek a felvételek eredetiségében. A fényképeket "készítő" 53 éves földművest csalás gyanúja miatt vették őrizetbe.

A dél-kínai tigrist a tíz leginkább veszélyeztetett állatfajaként tartják nyílván: a becslések szerint legfeljebb harminc példány élhet még vadon, és félő, hogy egy évtizeden belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. Utoljára 1964-ben láttak egy példányt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.