Támadásban a fatolvajok éjjel-nappal (Kossuth Rádió / Napközben)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2005. február 17.
Az erdő őrzése a tulajdonos kötelezettsége
Ózd környékén lassan tarra vágják a város tüdejét. Kiskörén a gátőrt verték össze, mert nem engedte letarolni a fasort.
„Derékmagasságban vágják ki az értékes tölgyet, bükköt, így még a tuskót sem tudjuk kiszedni”, mondja az egyik erdészet vezetője, aki szerint az erdőirtókat lehetetlen megfékezni. Állítólag kereskedők rendelik meg a tiltott vágást. Másutt fagyoskodó rászorultak fosztogatják mások tulajdonát. A fatolvajok általában a vékonyabb fákat tudják kivágni kézi eszközökkel, tehát az erdő jövőjét vágják ki. Az Állami Erdőgazdaság valamit még tud tenni a fatolvajlás ellen, hiszen ott vannak az erdészeik, akik hatósági személyek.
A magánerdőben ennél sokkal rosszabb a helyzet. Először is, hogy a tulajdonos sok esetben távol lakik, valahol a városban. Kit tud fogadni? Erdészeti szakirányítója esetleg van, de az őrzésben nem tud segíteni, mivel nem rendelkezik megfelelő jogosítványokkal. Az "erdőtörvény", pedig azt mondja, hogy az erdő őrzése a tulajdonos kötelezettsége. Érdekes, hiszen a tulajdonosnak se jogköre, se hatásköre nincsen, hogy megvédje az erdejét.
A halőr csak a halakra vigyáz, a vadőr a vadakra. A mezőőr szerepet tudna vállalni a magánerdő őrzésében, hiszen ő egy területhez kötött ember, ismeri a gazdálkodókat. A rájuk vonatkozó törvény arról szól, hogy mivel az erdő őrzése a tulajdonos kötelezettsége, és ha a mezőőr ezt a feladatot elvállalja, akkor az így szerzett jövedelme arányában kevesebb az önkormányzat támogatása. Tehát a mezőőr a közöset védi állami támogatással, és abban az esetben, hogy ha magántulajdonosok tulajdonát is védi, ezt a támogatást csökkenteni kell.
A műsor vendége volt Telegdy Pál a Magyar Erdőgazda Szövetség elnöke

Gazdagh Bernadett


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.