Társadalmi vitát indítanak a zengői lokátor ügyében (Magyar Rádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2005. február 18.
Lesz-e, és ha lesz, hol, milyen pénzből és mennyiért NATO-lokátor Magyarországon? A kormányfő a környezetvédelmi tárcához látogatott és ottani megbeszéléseit összegezte.
A Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott módon nem épülhet meg - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után. Új tervet és koncepciót rendelt meg, hogy - mint mondta - az előző kormány nem kellő körültekintéssel hozott döntését kijavíthassák a természetvédelmi és biztonságpolitikai szempontokra egyaránt ügyelve. Nincs tabu a kérdéssel kapcsolatosan, mindenféle megoldás elképzelhető - hangoztatta Gyurcsány Ferenc. A lehetséges más helyszíneket firtató újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette:
- Van egy döntés, egy NATO döntés, amely a helyszínre vonatkozik, a NATO-nak nincsen szándéka ezt a döntést megváltoztatni, magyar nemzeti hatáskörben bármely más helyre Magyarország építhet saját költségviseléssel természetesen radarállomást. Ha nem a NATO-val építünk, akkor nem kapunk támogatást, mintegy 20 milliárd forinttal többe kerül a megoldás, ha elvisszük a Zengőről.
A megbeszélésen Persányi Miklós miniszter tájékoztatása szerint szó esett a közeljövő csatorna és szennyvíztisztító beruházásairól, a 2006-ra kiépülő, a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást lehetővé tévő regionális hulladékkezelő-rendszerek kialakításáról, a Vásárhelyi terv keretében pedig a Tisza-vidék 20 helyszínén megvalósuló nagy vízmeder rendezésről és két árapasztó tározó építésének a megkezdéséről, valamint a tervezett jogszabály változtatásokról, a veszélyes hulladékkal visszaélőkkel és az illegális szemétlerakókkal szembeni zéró tolerancia meghirdetéséről és a nemzeti parkok szolgáltató jellegének erősítéséről, az oktatás, a kutatás, a biotermelés és az agrár-környezetvédelem területén.

Liebhardt Ágota

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.