A Vizes Élőhelyek Világnapja (Kossuth Rádió / Oxigén)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. február 1.
Február 2-án tartják a Vizes Élőhelyek Világnapját. A Vizes élőhelyek védelméről hazánkban is a Ramsari Egyezmény rendelkezik.
Február 2-n tartják a Vizes Élőhelyek Világnapját. A Vizes élőhelyek védelméről hazánkban is a Ramsari Egyezmény rendelkezik. A Ramsári Egyezmény az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. 1971-ben jött létre. Azért ramsári, mert Ramsár városában Iránban írták alá a szerződő felek az egyezményt. Azóta összesen 144 ország csatlakozott már az egyezményhez és az idei évben valószínűleg ez a szám eléri a 150-et. A fő célkitűzése a vizes élőhelyek megőrzése és bölcs hasznosítása. Ezt ma már inkább fenntartható hasznosításnak mondjuk.

Magyarország 79-ben csatlakozott és összesen több, mint 120 millió hektár területet jelöltek az egyezmény által védendő nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek a Földön. Magyarország is 180 ezer hektár körüli területet jelölt ki, összesen 23 helyen az országban.
A Hortobágy vizes élőhelyei mindenképpen kiemelendőek. Érdekesnek ramsári terület a Balaton. A Balaton az egyetlen olyan ramsári vizes élőhely a világon, amely időszakos jelölésű, tehát az október 1-től áprilisig tartó időszakban számít ramsári területnek. Mivel ilyenkor vannak ott a természeti értékek, elsősorban a vízi madarak. Egy másik érdekesség az aggteleki karszt vizes élőhelyei. Magyarország javaslatára került fel a Ramsári Egyezmény kategóriái közé, hogy föld alatti vizes élőhelyrendszereket is lehet jelölni nemzetközi jelentőségű területté. Tehát az aggteleki és szlovák barlangrendszer vizes élőhelye az egyik első ilyen kategóriájú ramsári vizes élőhely.
A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából Szarvason, február 2-én szerda 10 órakor egy konferencia kezdődik a vizes élőhelyek jövőjéről. Ha valaki jelentkezni akar erre a programra, akkor ezt megteheti Schmitt Andrásnál a 391-1749-es telefonszámon a Természetvédelmi Hivatalban.

Balog István

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.