Zöldellő vállalatok (Kossuth Rádió / Kék bolygó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. február 27.
Manapság egy vállalat társadalmi megítélését javítja, ha elterjed róla, hogy figyel a környezetre, csökkenti szennyezéseit, hulladékait. Ám vannak olyan cégek is, amelyek csak látszani akarnak zöldnek, vagyis zöldre festik magukat. Erről írt cikket a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület lapjában Fertetics Mendi, a program vezetője.

Nehéz eldönteni, hogy vajon csak zöldre festi magát egy cég, vagy ténylegesen vannak-e mögötte valódi tettek is. Több módszer van a bizonyság megszerzésére. Egyrészt a média követi nyomon, hogy mely vállalat milyen beruházást esetleg környezetvédelmi beruházást végez. Másrészt a termékek, módszerek, amelyek magát a vállalatot minősítik. Például, ha van környezetirányítási rendszere, rendelkezik ISO 14001 tanúsítással, mert ez azt jelenti, hogy maga a vállalatvezetés már elkötelezte magát: a vállalatvezetésben elsődleges a környezeti szempont. Ezt rendszeresen meg is kell újítani, tehát folyamatos fejlesztést követel. Például a környezetbarát terméket gyárt, ezt a kocsánytalan tölgy szimbólummal jelzik Magyarországon. Ezen kívül megnézik, hogy van-e környezeti jelenése.
A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület segíti a jelentések elkészítését, a vállalatokkal együttműködik a környezetvédelem javítása érdekében, hogy a jelen környezeti terhelésüket csökkenteni képes és akaró cégek azt meg is tehessék.

Mangel Gyöngyi

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.