Globális felmelegedést okozó erdők? (Kossuth Rádió / Kék bolygó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. január 30.
A napokban egy érdekes tanulmány jelent meg a ForestPress világhálós erdészeti honlapon. A cikk szerint az erdőfelület növelése elősegítheti a globális felmelegedést. Az írás szakmai vitát váltott ki. Mire alapozták a szerzők meglepő megállapításaikat?

- Az erdőknek nem klíma-kiegyenlítő hatásuk van?
- Az Amerikai Geofizikai Egyesület őszi, San Francisco-ban tartott tanácskozásán ismertették azt a kutatást, amely meglepő eredményt hozott – összegzi Zétényi Zoltán, a lap főszerkesztője. A komplex éghajlati modellben a földet borító erdőtakarónak különböző változását - növekedését, csökkenését – vizsgálták és annak hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy a déli féltekén, a trópusi erdők területein az erdők a víz nagy mennyiségű kipárologtatásával hűtőhatást fejtenek ki. Ám az északi féltekén az erdőterületeket jelentősen megnövelték és a levegő hőmérséklete néhány fokkal emelkedett. Ezt azzal igyekeztek magyarázni, hogy az északi földteke vidékein, az erdős területű Egyesült Államokban illetve az oroszországi nagy kiterjedésű erdőkben, sokkal kevésbé jelentős a nedvesség párologtatása. Ez sokkal kisebb hőelvonást jelent, és gyakorlatilag ez a hőmérsékletnek egyfajta növekedését, emelkedését idézi elő szemben a várakozással, miszerint az erdőterület növekedése a hőmérséklet temperálását, hűtését eredményezte volna.
Itt elsősorban csak modellezésről van szó, egy kísérleti laboratóriumban nagyon nehezen folytatható olyan kutatás, ami egy erdőnek a fizikai és biofizikai, biokémiai folyamatait tudná bemutatni. Tehát a végső következtetésekre még várni kell!

Mangel Gyöngyi

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.