Majdnem biztos, hogy H5N1-et találtak Ausztriában is (MR)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 14.
Az első vizsgálatok szerint Ausztriát is elérte a madárinfluenza: 70 százalékos valószínűséggel az emberre is veszélyes H5N1 vírussal fertőzöttek azok a madártetemek, amelyeket Graz mellett, a mellachi erőmű közelében találtak - jelentette be Bécsben az egészségügyi minisztérium.

A mintákat elküldték kiegészítő vizsgálatokra az unió laboratóriumába. A térségben azonnali hatállyal megtiltották az élő baromfi, a baromfihús, a tojás és egyéb baromfitermékek kereskedelmét és 30 napra védőzónát alakítottak ki.
A madárinfluenza megnövekedett veszélye miatt a német kormány elrendelte, hogy hétfőtől a baromfiállományt csak zárt helyen szabad tartani. Horst Seehofer mezőgazdasági miniszter eredetileg március elsejei hatállyal akarta megtiltani a szabadtéri tartást, de az egyre több európai országban felbukkant madárinfluenza miatt az intézkedést hamarabb vezetik be. A szabadtéri tartás tilalma egyelőre április végéig marad érvényben, és átmenetileg a baromfipiacokat is betiltották Németországban.
Rómában is bejelentették, hogy Olaszországban 80 ezer baromfit semmisítettek meg és hétezer tojást koboztak el a hatóságok a madárinfluenza elleni óvintézkedésként. A hétvégén Görögországban és Szlovéniában is kimutatták a madárinfluenza vírusát.

Döglött kacsát találtak a pesti rakparton
A MTV Híradójának értesülése szerint döglött vadkacsát találtak a pesti rakparton. Az Országos Állategészségügyi Intézetben vizsgálják, hogy az állat pusztulását madárinfluenza okozta-e. A Híradó úgy tudja, hogy a hazai kórházakban akcióterv készült egy esetleges madárinfluenza-járvány kezelésére.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.