Gyárcsarnokai tetejéről gyűjt napenergiát az Audi AG (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. január 08. - Az Audi AG a napelemes energiatermelés területén is magasabbra kívánja emelni a mércét • Az autógyártó ingolstadti székhelyén összesen 11.600 négyzetméternyi napelemet helyez üzembe
• Az innovatív technika gyakorlati tesztje
• Kössler gyárigazgató: „Környezetvédelmi stratégiánk jelentős mérföldköve“
Az AUDI AG a napelemes energiatermelés területén is magasabbra kívánja emelni a mércét, s az innovatív technológia gyakorlati kipróbálása céljára az autógyártó ingolstadti üzeme több tetőfelületét is a Green City Energy müncheni vállalat rendelkezésére bocsátja. Az elkövetkező hetek során összesen 11.600 négyzetméternyi napelem-modul telepítésére kerül sor.
„Ezzel az eljárással éves szinten több mint 1.000 megawattóra elektromos energiát állíthatunk elő, ami mintegy 220 négyszemélyes háztartás teljes fogyasztását fedezné“ – fejtette ki Peter Kössler, az ingolstadti gyár igazgatója december 15-én, a napelem-modulok a szerszámkészítő üzem csarnokának tetejére történő felszerelésekor. E felület mellett a műszaki fejlesztés, illetve a gyárterület egyik déli parkolószintjét is napelemekkel borítják, amelyek már 2010 elejétől csatlakozhatnak az elektromos hálózathoz.
Mindezek során négy új modulfajtát alkalmaznak, amelyek kiválasztásakor az adott tetőfelület statikai és megközelíthetőségi jellemzői, illetve hajlásszöge mellett mindenekelőtt az egyes modulfajták innovatív konstrukciója, hatásfoka és energiamérlege szerepel meghatározó szempontként. „Új fejlesztésünkkel a napelem-technika alkalmazását a környezetkímélő energiatermelés egyik igen jelentős formájaként kívánjuk erősíteni, e területen is egyértelműen igazolva ’A haladás technikájának’ szellemiségét“ – emelte ki Kössler.
Olyan iránymutató kezdeményezésről van tehát szó, amelynek a teljes vállalaton belül példaként kell szolgálnia, s az ingolstadti gyár számára máris további 8.700 négyzetméternyi napelem felszerelését irányozták elő. Az Audi székhelyén működő napkollektor-rendszer ezzel immár éves szinten összesen 1.900 megawattóra elektromos energiát állíthat elő.
Az Audi másik németországi termelési helyszínén, Neckarsulmban szintén vizsgálják e technológia alkalmazásának lehetőségeit. E területen már az elkövetkező év során mintegy 33.000 négyzetméternyi tetőfelületet boríthatnak napelem-modulokkal, amelyek optimális körülmények között akár 2,0 megawatt-csúcs névleges teljesítményt is produkálhatnak.
„Az Ingolstadtban és Neckarsulmban tervezett napelemes rendszerek környezetvédelmi stratégiánk jelentős mérföldköveit képezik“ – hangsúlyozta Kössler. Az Audi ötmillió euró tőkével környezetvédelmi alapítványt hozott létre, amellyel átfogó gazdaságossági stratégiája szellemében, a jövőben a köz javát szolgáló ökológiai projektekben kíván részt venni.
Kiváló példa e tudatos környezetpolitikai elkötelezettségre a hulladékhő egyre intenzívebb hasznosítása, amelyről az Audi szeptember végén állapodott meg az ingolstadti városüzemeltetéssel, 2011-től éves szinten mintegy 120 ezer megawattórára növelt távhőenergia-szállítás formájában. Az előző héten mutatták be a széndioxid-megkötő tölgyerdőkről szóló projektet, amelynek keretében 36 ezer tölgyfát ültettek a gyárterület közvetlen környezetében. Az Audi a jövőben a Bajor Állami Erdészetek, valamint a Müncheni Műszaki Egyetem Erdőgazdálkodási Tanszékének szakembereivel közösen kívánja vizsgálni, milyen hatást gyakorol a tölgyerdők sűrűsége azok önfenntartására, biológiai sokszínűségére, illetve széndioxid-megkötő képességére. Az Ingolstadt környéki Köschingi-erdő példáját a tervek szerint az Audi győri és más üzemei környezetében is hasonló projektek követik majd. 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.