Földcsuszamlástól tartanak (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. július 26.                                                                Házaikat és újonnan épített útjaikat féltik a pereiek, mert egy vállalkozó erdőirtásba kezdett a környező domboldalon. A helyiek szerint a fák kivágása miatt megcsúszhat a domb. Hosszú tanulmány készült arról, hogy a terület állandó mozgásban van. A vállalkozó szabályos engedélyekkel rendelkezik, az engedélyt kiadó erdészet szerint nem kell tartani földcsuszamlástól.

 

Hiába tiltakoznak a helyiek, már vágják a fákat a Pere melletti domboldalon. Egy gödöllői vállalkozó engedélyt kapott arra, hogy tarra vágja az erdőt a területén. A helyiek nem örülnek az irtásnak.
A falu polgármestere azt a tanulmányt mutatja, amelyet a Debreceni Egyetem készített. Ebben az áll, Perén és környékén folyamatosan csúszik a talaj. A falu első embere attól fél, ha kivágják az erdőt, felgyorsul a folyamat, és nemcsak a házaik kerülnek veszélybe.
„Itt van pár méterre a víznyelő bázisunk, azt megnyomja, az eret elviszi, abban a pillanatban megszűnik a falu vízellátásának 50 százaléka” – mondta Bártfai Pál, Pere polgármestere.
A traktor életerősnek tűnő fákat húz ki az erdőből. A vágásra engedélyt adó erdészet szerint ugyanis ezek a fák öreg akácok, amelyeket előbb-utóbb ki kell vágni. Az erdészetnél tudják, hogy csúszik a föld, ezért részleges kitermelést engedélyeztek, a fák pótlásával, így szerintük nem történhet baj.
„Nem olyan mértékű fakitermelést engedtünk, ami ezt megalapozhatná, részleges fakitermelésről van szó, ami időben, hosszabb távon újítja meg ezt az erdőterületet” – nyilatkozta Csomós János, az Állami Erdészeti Szolgálat Miskolci Igazgatóság igazgatója.
A fakitermelő vállalkozó nem nyilatkozott, csak annyit mondott, szabályosan dolgoznak.

 Révai Hajdu Viktória


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.