Megvan az első elítéltje a kutyás rókavadászatot tiltó törvénynek (Hiradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 6. 
A brit férfi közölte, fellebbezni fog, a jogszabályt pedig ostobának és értelmetlennek nevezte
Ötszáz font (250 ezer forint) pénzbüntetésre és 250 font perköltség megtérítésére ítéltek egy 52 éves Somerset grófságbeli férfit a Kegyetlen Sportokat Ellenző Liga feljelentése nyomán; ő az első, akit az angliai és walesi kutyás rókavadászatot megtiltó, tavaly életbe lépett törvény alapján marasztaltak el.

A simonsbathi illetőségű Tony Wright tagadta, hogy megszegte volna a vadászati törvényt egy tavalyi rókavadászaton. A pénteki ítélethirdetés után közölte, hogy fellebbezéssel fog élni, de egyúttal "ostobának és értelmetlennek" minősítette a jogszabályt. Azt mondta, hogy egyáltalán nem érzi magát bűnösnek, és igyekezett betartani a törvényt, "amennyire képes volt felfogni azt".
A törvény szerint a vadászkutyákat csupán a róka tartózkodási helyének meghatározására és a nyílt terepre való kihajtására lehet felhasználni, de nem szabad kárt okozniuk a vadnak, amelyet puskalövéssel kell megölni.
A felperes liga álláspontja szerint viszont a vadász jelzést adott a kutyáknak, hogy vegyenek üldözőbe két rókát. Igazát videofelvétellel igyekezett alátámasztani, azt állítva, hogy legalább két esetben a vadászat túllépte a megengedett kereteket, mert a kutyák huzamosabb ideig kergették a rókákat. A liga saját költségére, 65 ezer font megfizetésével vitte az ügyet a bíróságra, miután az illetékes helyi rendőrség bizonyítékok hiányára hivatkozva megtagadta a vizsgálatot.
A liga szóvivője az ítélethirdetés után elégedetten nyilatkozott, mondván, hogy az ügy világossá tette: a kutyás rókavadászat bűncselekmény. Egyben megerősítette, hogy országszerte a rendőrséggel karöltve tovább folytatják kampányukat az ilyen és hasonló esetek felderítésére és megbüntetésére.
A rókavadászat hagyományos, hajtóvadászat jellegét pártoló Vidék Szövetség egyik vezetője szerint viszont a több mint kilenc hónapig tartó eljárás és a vitatható végeredmény is azt bizonyítja, hogy ez a törvény, amelynek elfogadása hét évet és 700 parlamenti órát vett igénybe, "illogikus és zavaros".

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.