Tornádó-szerű csapás Maroshévizen (mtv/Kárpáti Krónika )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 8.
Tornádó-szerű csapás: házakat rombolt le a szél a Hargita megyei Maroshévizen
Széltörés Maroshévízen
Tornádóhoz hasonló természeti csapás érte a Hargita megye északi részén fekvő Maroshévízet. Péntek éjszaka negyed óra alatt házakat sodort magával, és erdőket döntött ki az erős szél. A 145 km per órás erősségű szél mindössze negyed óra alatt végzett ilyen pusztítást. Összedöntött házak, 3 kilométernyi lezárt útszakasz, villamosenergia nélkül maradt város és persze ijedt és károsult emberek. Ennyi maradt utána.
Voica Ileana: Elkezdett nagyon hangosan csattogni, mi nagyon megijedtünk, és a másik percben már a házra dőltek a fák. Ilyen még nem történt, csak az árvízkor, feljött a bejáratig a víz, most mindent ledöntött és összetört. Állandóan rettegünk, most nem tudom mi lesz.
A Szeben Megyei Országos Meterológiai Intézet munkatársaitól megtudtuk, hogy a Maroshévízen tomboló szél egy tornádóhoz hasonlított.
Baciu Niculae, polgármester: Idén ez már a negyedik természeti katasztrófa amely ezt a vidéket és minket sújt, egyáltalán nem tudtunk új befektetéseket csinálni, egész évben csak a széltörés, árvíz, tornádó okozta károkat javítottuk ki, ami nem kis munka és befektetés volt számunkra.
A polgármesteri hivatal hivatalos jelentésében 150 hektárnyi kidöntött fáról beszéltek, mint utóbb kiderült ez a szám nem igaz. A helyszínre látogató Vasile Lupu a Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Minisztérium államtitkára kiderítette, hogy mindössze 11 hektárnyi kidöntött fáról van szó. A kár mégis számottevően nagy - az ügyben kivizsgálás zajlik.
Riporter: Csiby Gyöngyvér Szerk: Kolumbán Arabella Op: Csedő László

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.