Zarándokút egy féltonnás csillével (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 6.                                                                     A szlovákiai Selmecbányára tartanak a miskolci egyetemisták
Tiszteletbeli bányász szakmunkássá fogadták a salgótarjáni bányamúzeumban szombaton azokat a miskolci műszaki egyetemistákat, akik egy féltonnás csillét tolva tartanak Selmecbányára.

A fiatalok a magyar műszaki felsőoktatás bölcsőjénél, a 270 évvel ezelőtt alapított Bányászati és Kohászati Akadémiánál emlékeznek majd elődeikre. A tucatnyi fiatal 11 nap alatt akarja megtenni a több, mint 200 kilométeres utat.
A valétáló, azaz végzős bányász, kohász és geodéta fiatalok, valamint frissen végzett mérnökök augusztus elsején indultak gyalog a Miskolci Egyetemtől a szlovákiai Selmecbányára. A diákok nem csupán gyalogolnak, egy 500 kilós vascsillét is tolnak maguk előtt, amit a selmecbányai földtani múzeumnak adományoznak.
A csilletolásba szombaton Salgótarjánban Dóra Ottó, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke is bekapcsolódott. Többnyire azonban a fiatalok helyét nyugdíjas bányászok és kohászok vették át, akik meghatódtak ettől a sajátos zarándokúttól. A csilletoló diákokat a munkájuk elismeréseként tiszteletbeli vájárrá fogadták a salgótarjáni bányamúzeumban, ahol 200 éves bányász diákdalokkal koccintottak az új képesítésükre.
Az egyetemisták a tervek szerint augusztus 11-ére tolják el a csillét a szlovákiai Selmecbányára, az egykori Bányászati és Kohászati Akadémia székhelyére. Az akadémia a mai Miskolci Egyetem jogelődje volt, ahol erdőmérnököket is képeztek. Éppen ezért a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói is Selmecbányára tartanak. Õk egy faragott farönköt tolnak el közúton a felvidéki bányavárosba.
A két egyetem hallgatói Parassapusztánál találkoznak majd augusztus 9-én, együtt lépik át a magyar-szlovák határt, és Selmecbányára is együtt érkeznek a csille- és a farönktolók. 

Pap-Tóth Erika

Video


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.