Több milliárd forint természetvédelmi fejlesztésekre a következő hét évben (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 12.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park fennállásának 10 éves ünnepségén a környezetvédelmi tárca államtitkára elmondta, a következő hét évben mintegy 37 milliárd forint jut majd természetvédelmi fejlesztésekre.

A következő 7 évben összesen 37 milliárd forint jut, főként EU-forrásból a természetvédelem fejlesztésére - közölte a környezetvédelmi tárca államtitkára pénteken Visegrádon a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennállásának 10 éves ünnepségén.
Haraszthy László elmondta, hogy ebből a pénzből többi között az úgynevezett agrár-környezetvédelemre, a mező- és erdőgazdálkodásra való átállást finanszírozzák, és tovább bővítik az erdei iskolák hálózatát. Ezeknek az intézményeknek ugyanis fontos a szerepük a környezettudatos szemlélet kialakításában. Ugyanakkor a természetvédelmi őrszolgálat létszámát is meg kívánják kettőzni, a jelenlegi 200-ról 400-ra emelni - közölte.
Kiemelt feladat az ökoturizmus fejlesztésének gyorsítása - mondta az államtitkár. Ezen belül a 10 nemzeti parkban a természeti értékeket "közelebb hozzák" a látogatókhoz. Visegrádon 700 millió forintos beruházással látogatóközpont is épül, ahol audiovizuális eszközök felhasználásával lehet bővíteni a természettel kapcsolatos ismereteket.
A Duna- Ipoly Nemzeti Parkról szólva az államtitkár kiemelte, hogy a 60 ezer hektáros védett terület fontos szerepet tölt be a főváros és környéke 3 millió lakosa életében, a tiszta levegő utánpótlásának biztosításában. Az életminőség egyik fontos faktora a természet közelsége és mivel Budapesten kevés a zöld, a környező erdők szerepe ily módon még inkább felértékelődik - mondta Haraszthy László.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.