b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_elnokseg2017.JPG
ForestPress fotók


2017. szeptember 2. – Ebben az évben új időszámítás kezdődött: Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál néven fut tovább a rendezvény; Bitay: napjainkban az EU átlagát sem érjük el vadhús fogyasztásban

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_hus2017.JPG

XI. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál zajlott a Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban, Soponyán. a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete rendezésében.
A reggeli frissítő záport követően ragyogó napsütésben zajlott az a nagyrendezvény, amely a vadászokat és a kapcsolódó szakmák képviselőit messze földről, még külföldről is ide csábítja.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_majoros2017.JPG
Majoros Gábor vezérigazgató lengyel, román és szlovák nyelven is köszöntötte a külföldről érkezett versenyzőket. Büszkén jelentette, hogy a legnagyobb hazai vadgasztronómiai rendezvény nemzetközivé vált.
A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Fejér megye legnagyobb erdő- és vadgazdálkodója, több mint 19 ezer hektáron folytat erdő-, és közel 30 ezer hektár területen folytat vadgazdálkodási tevékenységet.
Kiemelkedő tevékenységi köre ugyanakkor, arra a teljes körű vadas vertikumra épül, mely kapcsán a társaság hosszú évek óta, hazánk legjelentősebb vadásztatója, lőtt-vad hús felvásárlója, feldolgozója, értékesítője, exportőre. Ezen túl az egészséges táplálkozás propagandájának élharcosa – tette hozzá a vezérigazgató.
Évente több mint 1600 tonna vadhús kerül feldolgozásra a Soponyai Vadfeldolgozó Üzemben, mely a hazai összes termelés 25 százaléka.
Az Európai Unió piacain, elsősorban Németországban, Olaszországban, Ausztriában, a legmagasabb prémium minőséget képviselnek feldolgozott vadhústermékei. Ezek a hungarikumok, delikát termékek elismerést vívtak ki világszerte. Ezzel országunk nemzetközi megbecsülését is emelik.
A VADEX Mezőföldi Zrt. elkötelezett a magyar piacok ellátásában, a hazai vadhús fogyasztás népszerűsítésében is. Korábban Soponyán jelentette be a vezérigazgató, hogy létrehoznak egy Erdei Delikátesz kiskereskedelmi hálózatot.
Ezen keresztül közvetlenül is eljuttathatók a vásárlókhoz a magyar erdők, mezők termékei, a legkülönbözőbb erdei gombák, lekvárok, dzsemek, fűszer különlegességek, ivólevek és természetesen a vadhús termékek.
A vadhús és a vadételek fogyasztásának területén kifejtett propaganda tevékenységünk igen sokrétű. Folyamatosan részt vesz a társaság a legkülönbözőbb, hazai, és külföldi élelmiszeripari kiállításokon, világkiállításon, Kölnben, Hamburgban, Milánóban, Salzburgban, Párizsban, Budapesten. Részt vállalnak és támogatják a gasztronómiai bemutatókat, találkozókat, versenyeket. A VADEX Mezőföldi Zrt. gímszarvasborjú termékeit választották pl. alapanyagnak a 2016-ban Budapesten megrendezett Bocuse D'or szakács Európa bajnokság döntőjében, mely különleges elismerés a vállalat számára, de az egész erdész szakma számára. Termékeik az OMÉK-on különdíjban is részesültek.
A sokféle kiemelkedő törekvés egyik fő zászlóshajója az immár 11 éve, 2007-ben útjára indított Országos Vadgasztronómiai Fesztivál évenkénti megrendezése, amellyel valóságos missziót vállalt a társaság.
A Vadgasztronómiai Fesztivál mára az ország egyik meghatározó gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a fesztivált 11 év óta minden évben, évről évre egyre több főzőcsapat, vásározó és látogató tiszteli meg. Idén több mint 60 csapatot, több mint 300 szakácsot és több mint öt ezer látogatót várunk a rendezvényre.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_kefag2017.JPG
Az évek alatt nem csak a rendezvény, hanem az annak helyet adó Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ is folyamatosan fejlődött, épült és szépült. A fesztiválra látogatók szinte minden évben találkozhatnak valami újdonsággal, melyek közül kiemelendő az Erdészeti-vadászati múzeum, a Kemencetér, a Martonvásári világrekord őzbakról készült bronzszobor, az Erdei szentély, harangláb és emlékoszlop. Ezen látnivalókat az év többi részében is érdemes megtekinteni!
Évtizedes elkötelezett munkának, a fesztivál egyedi hangulatának jó híre határainkon túlra is eljutott, több külföldi csapat is jelezte a fesztivál főzőversenyén való részvételi szándékát. A rendezvény történetében ezzel új időszámítás kezdődött, az Országos Vadgasztronómiai Fesztivállal megteremtett hagyományokat Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál néven, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületével együttműködve visszük tovább.
A fesztivál minőségét és színvonalát fémjelzi, hogy fővédnöki felkérésünknek dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr, és dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr évek óta örömmel tesznek eleget.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_nota2017.JPG
Egyetlen gasztronómiai fesztivál sem múlhat el főzőverseny nélkül, így a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál is ezzel a kellemes illatokat és pazar ízélményeket nyújtó versenyszámmal kezdődött reggel 8 órától. Minden induló főzőcsapat versenyben van az Erdei Ételek Mestere címért, mely címet a neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobb bográcsos vadételt készítő csapatnak. A napot fúvószenekar által kísért majorett bemutatóval nyitottuk meg, majd a hivatalos köszöntőket követően 10 órától látványos vásári produkció, néptáncbemutató és szarvasbőgő stand up fokozzák a hangulatot.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_bogo2017.JPG
A folyamatos színpadi produkciók mellett a kisebbek a Játszó-tér programjain vehetnek részt, a nagyobbak kipróbálhatják vagy tesztelhetik a legújabb terepjáró modelleket. A szórakozási lehetőségeket felsorolni is nehéz: lesz kisállatbemutató, kalandpark, erdei iskolai és kézműves foglalkozás, vadászpróba, arcfestés, lovas kocsizás, óriáskirakó, trófea és preparátum kiállítás, de érdemes kilátogatni a Fácános Kupa koronglövő versenyre is. A gasztronómiai és kézműves vásárból pedig a nélkülözhetetlen vásárfia is beszerezhető. Semmiképpen ne hagyják ki az állami erdőgazdaságok és a térségben működő kisvállalkozók által előállított, erdőről-mezőről származó alapanyagból készült termékeket bemutató és árusító vásárudvar meglátogatását!

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_gulyaskukta2017.JPG
A főzőversenyben készülő bográcsos vadételek, az óriásbográcsban rotyogó vadpörkölt és a nyárson sült vaddisznó mellett tárcsás vadraguval és vadburgerrel bővült a fesztivál képzeletbeli étlapja! Most egy profi konyhájába és a forgatás kulisszáiba is beleshetnek, ugyanis a fesztiválon forgatják a nagysikerű Vadászok konyhája televíziós gasztrosorozat következő részét, melyben ez alkalommal Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkár asszonya ragad fakanalat Csejtei Tamás mellett.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_zsurik2017.JPG
A szakács versenyben indulók által elkészített mesterműveket, hazánk vezető gasztronómiai szakemberei bírálják el, név szerint: Hamvas Zoltán (a Magyar Bocuse D'or Akadémia elnöke, a Michelin csillagos Onyx étterem társtulajdonosa, Gundel Károly díjas séf), Ruprecht László (a Stílusos Vidéki Éttermiség - SVET elnöke, kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó), Cser Lajos (a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője, vendéglátó szakoktató), Ferenczi István lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Danubius Hotels Aréna séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Állandó Grilltanácsának kancellárja), Kelemen Endre szalagos lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Sándor-palota - Köztársasági elnöki palota séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Bírálati Tanácsának tagja), Zamody Gábor lovag (a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Borászati és Hungarikum sajtószakosztályának elnöke, a Habsburg Szent György Rend lovagja, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa borbírója, KCBS versenybíró, idegenforgalmi szakújságíró, a gasztroutazas.info portál tulajdonos főszerkesztője), vitéz Szatmári János (a karcagi Lovagi udvar étterem tulajdonosa, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának borlovagja, mesterszakács), Meszes István (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának elnöke, éttermi mester, mestertanár).

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_majorosgab2017.JPG
A jóleső ebéd után pedig átadhatják magukat a szurkolás örömének, ugyanis szeptember 2-án, Soponyán az is kiderül, hogy ki nyeri a 2017. évi STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot!
Régóta tudott, hogy a fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb erdei foglalkozás. A STIHL Kft. küldetéstudata a kiemelkedően veszélyes fakitermelő munkát végző emberek biztonságára és baleset megelőzésére irányul, ezért több mint tíz éve életre hívta azt az országjáró rendezvénysorozatot, melynek keretein belül bemutatásra kerülnek a biztonságos fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházatok. Emellett 2001-óta évente megrendezésre kerül a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság is, melynek versenyszámai a gyakorlatban rutinszerűen végzett feladatok biztonságos, gyors és pontos végrehajtását modellezik.

b_150_150_16777215_00_images_stories_stihl_soponya_elez2017.JPG
2013-tól az országos döntőbe - öt regionális versenyen (elődöntőn) kvalifikálhatják magukat a legjobb csapatok. A versenyek lebonyolításában mind szakmai, mind anyagi támogatásukkal nagy szerepet vállalnak az állami erdőgazdálkodási részvénytársaságok, többek között a VADEX Mezőföldi Zrt. is.
Legyen a mai nap a gasztronómia ünnepe, az erdő, a vad ünnepe, a mi ünnepünk!
Végezetül bejelentette, hogy a rendezvény házigazdája Gulyás Andrea, az FM közigazgatási államtitkára, aki egyébként a társaság felügyelő bizottságának elnöke is. Az államtitkárasszony elvállalta, hogy a látványkonyhában elkészíti a Sárvízvölgy egyik ételspecialitását – Sárréti saslik parázságyon – a televíziós műsor számára.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_gulyas2017.JPG
Az államtitkárasszony megköszönte a fölkérést, jó versenyzést kívánt a résztvevőknek.
Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy olyan nemzetközi rendezvénynek adnak helyet a megyében, amelyre méltán lehetnek büszkék. Köszönetét fejezte ki a VADEX ZRT-nek azért a szerepvállalásért, amelyet a megyében betöltenek. Elsősorban a közjóléti területen kifejtett tevékenységüket emelte ki, azokat a beruházásokat, amelyeket a lakosság érdekében létesítettek. Többek között kilátó építése, erdei iskola, ökotábor, állatbemutató létesítése. Örömét fejezte ki, hogy egyre többen fogyasztanak vadhúst az országban. Felhívta a figyelmet, hogy a 2021.évi Vadászati Világkiállítás alkalmából szívesen biztosítanak majd helyet különböző programoknak.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_bitay2017.JPG
Bitay Márton államtitkár Anonymust idézte, aki már évszázadokkal ezelőtt lejegyezte, hogy a magyarok milyen jók vadhúsból. A magyaroknak kiemelt étele a vadhús ősidők óta. Ezzel szemben napjainkban az EU átlagát sem érjük el vadhúsfogyasztásban – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Holott sokkal magasabb a fehérje tartalma, alacsonyabb a koleszterin tartalma, magasabb a telítetlen zsírsavtartalma, összegezve: biotermékről van szó. Felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora marketing lemaradásban vagyunk a vadhús terén. A vadhús fogyasztás hiányosságain túl a vadhús előteremtéséről is szólt az államtitkár. A természeti adottságainkat tekintve kiemelkedő helyet foglalunk el Európában, 10,5 tonna vadhúst állítanak elő hazánkban, de ennek a 80 százaléka külföldön talál gazdára. Kijelentette, hogy a vadhúsfeldolgozás terén is komoly fejlesztéseket kell megvalósítani. Bitay Márton emlékeztetett a megújult vadászati törvényre, amely elősegíti a hatékonyabb vadgazdálkodást. Hangsúlyozta a tájegységi fővadász intézményének a létrehozását, amelytől sok segítséget várnak a szakemberek. Az új vadászidény rendelet pedig illeszkedik a hagyományos hazai vadászathoz, amely természetközeli szabályozás.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_jamborzambo2017.JPG

Szimbolikusnak tekinti az új erdőtörvény megalkotását, mely az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150 évfordulójára készült el. Ez kimondja, hogy a magyar erdőket nem kell félteni a magyar erdészektől, hisz ők a legaktívabb természetvédők hazánkban, nekik köszönhetjük a mai erdőállományok fennmaradását, a jelenlegi erdősültséget. Felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben vadászati világkiállítást szervezünk, amellyel párhuzamosan a hazai vadgazdálkodás és a vadállomány ismét a világ élvonalába kerüljön. Ezen a seregszemlén nem csupán a vadászatról, vadgazdálkodásról lesz szó, hanem az ehhez kapcsolódó más kultúrákról is. Többek között gasztrokultúráról, borkultúráról, lovaglásról, a vadászkutyákról, művészetről és sportról. Az utóbbi évek legnagyobb eredményének azt tekinti, hogy perek sokasága nélkül jöhettek létre az új vadászterületek. Megteremtve a lehetőséget ahhoz, hogy az elkövetkező húsz évben eredményesen folyhasson a vadgazdálkodás.

b_150_150_16777215_00_images_stories_vadex_soponya_majorjambor2017.JPG
Végezetül Jámbor László, a Magyar Vadászkamara elnöke Kamarai Aranyérem kitüntetést adott át Majoros Gábor vezérigazgatónak. (Zétényi)

Szo nov. 24 @10:00 -
Egy nap a madarakért