2009. november 25. - A fakitermelés befejezésének jól ismert tevékenysége, hogy az értékes faállomány elszállítását követően a területen elvégzik a vágástakarítást.

Ez többnyire már nem hasznosított koronarészekből, ágakból, gyengébb választékot adó törzsrészekből áll. Mindezeket hagyományosan elégetik a vágástéren vagy a helyi lakosságnak adják összegyűjtésre
A nálunk alkalmazott új technológia lehetőséget ad arra, hogy ezt az eddig hulladékként kezelt anyagot is hasznosítsuk, sőt elfogadható áron értékesítsük - mondta a módszer gyakorlati bemutatóján Pálinkás Ákos, a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének fahasználati műszaki vezetője.
- A visszamaradó koronarészeket forwarder hordja ki a szilárd burkolatú feltáróútra, ahol egy mobil aprítógéppel szabványos  minőségű  aprítékot állítanak elő a letenyei 6x6 Trans Kft. emberei.
Bár az aprítógéphez drágán jutott hozzá a vállalkozás - egy 50 ezerforintos óradíjjal működik -, ám a megrendelő és az üzemeltető egyaránt hasznosnak tartja.
-Az új eljárás előnye, hogy csökkennek a fakitermelésre fordított kiadások, valamint kedvezőbben értékesíthető a vágástéri hulladék, a vékony tűzifa és a cserjeszint faanyaga - vélekedett Jákli Csaba, a kft. egyik ügyvezetője. – További pozitív jelenség - a biomasszából előállított energia támogatásának  köszönhetően – az energiafa iránti új piaci igény megjelenése.
Az ügyvezető szavait alátámasztja Góber Zoltán, az erdőgazdaság kereskedelmi előadója.
-Az erdei apríték értékesítési lehetősége valóban javul -hangoztatta. - Bár erősek a piaci kilengések, azonban egyre nagyobb igény jelentkezik erre az új termékre. A technológia létjogosultságát mutatja, hogy 2008-ban a 25 ezer tonna apríték értékesítéséből nem elhanyagolható árbevétel jelentkezett a Zalaerdőnél. Ezt tovább javíthatja a jövőben, ha - a kistérségi hőközpontok létesülésével - tovább bővül a faapríték felvevőpiaca. Ráadásul a helyben történő felhasználás a szállítási költségeket is jelentősen csökkenti Akiknek közreműködésével mindez valóra vált és továbbfejleszthető: a már említett 6x6 Trans  Kft. A vállalkozás három erdész - Horváth Imre, Becze Tamás és Jákli Csaba - összefogásával, ügyvezetésével jött létre. Kezdetben fafuvarozással, magánerdők kezelésével, fakereskedéssel foglalkoztak. Mint mondják, kellett az új vállalkozáshoz egy nagyszerű partner is, azt pedig a Zalaerdőben találták meg. Ezúttal Horváth Imrével tekintettük át eddigi munkájukat.
-Szerény körülmények között láttunk munkához, 2001-ben mindössze 125 millió forint volt az árbevételünk, az eszközállományunk pedig csupán egy 30 millió forintot érő összkerékmeghajtásos tehergépkocsiból állt - emlékezik a kezdeti időkre. - A fuvarozás mellett magánerdőkben végeztünk szakirányítást, ezek területe mostanra 1200 hektárra nőtt, 90 hektáron pedig erdőgazdálkodói joggal bírunk. Vállalkozásunk jelenlegi létszáma 16 fő.
Az évek során egyre-másra gyarapodott a kft. Egyebek között van két nagy teherbírású, a nehéz terepviszonyokat is nagyszerűen leküzdő forwarderük, amelyekkel évente 35-40 ezer köbméter faanyagot közelítenek ki a rakodókra. Két éve járják a Dutch Dragon gyártmányú, saját tulajdonú mobil faapríték készítővel a zalai és részben a környező megyék erdőit, értékes terméknek dolgozzák fel a máskor vágástéri hulladéknak számító faanyagot. Évente 25 ezer tonna faaprítékot készítenek. Ennek felét a Zalaerdő megrendelésére béraprításban dolgozzák fel, a többit saját termelésükből, illetve felvásárlásból. Hasznos segítségnek tartja az ügyvezető, hogy az elkészített apríték 90 százalékát saját piacán értékesíti az erdőgazdaság. -Alaptevékenységeink mellett évente 40 ezer köbméter erdei választék kereskedelmét végezzük, s 7 ezer köbméter tölgyrönköt, illetve szabvány alatti tölgyválasztékot vásárolunk az általunk kezelt magánerdőkből. Megközelítő mennyiséget értékesítünk az erdőgazdaságon keresztül, ezzel is fokozva kapcsolatunkat.
Az együttműködésük tovább erősödött, amikor a faapríték előállítására nyílt lehetőségük.
-Egyre több ágfából készítünk értékes tüzelőanyagot, főleg erőművek számára. Vagyis a növekvő piaci igényeket közösen kielégíthetjük az így megtermelt faaprítékból. Az erdőgazdaság hosszú távon biztosítja e termékünk számára az alapanyagot és a piaci lehetőséget. Örülünk, hogy kis társaságunk kapcsolatot teremthetett a Zalaerdővel. Kezdeményezésük folytán másokat megelőzve alkalmazhatjuk az új technológiát, s új terméket vezethettünk be a piacra.
A kft. 2008-as árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot, az eszközállományuk pedig a 400 milliót.
-Szinte nulláról kezdtük és idáig jutottunk. Kellett ehhez partnereink sokoldalú, jóindulatú segítsége, részünkről pedig a megfontolt kockázatvállalás. A jelenlegi gazdasági környezetben ráfordításaink megtérülésének ideje erősen kitolódik, de ennek tudatában sem állhatunk meg a fejlesztéssel.
Annyira nem, hogy decemberre várják az újabb nagy teljesítményű faaprító gépüket. Említést érdemel a kft. szakszerű és gondos erdőgazdálkodása is. Ezt bizonyítja, hogy a fakitermelés során képződő vágástéri hulladékot a magánerdőkből is forwarderrel viszik a közeli aprítógéphez, így csak minimális taposási kár keletkezik a féltve őrzött újulatban, amit visszametszéssel ki is igazítanak. NEMECZ FERENC

No events